CBCS: Transactiekosten lokale Curaçaose banken bhoren tot laagste in regio

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Commerciële banken doen er goed aan om de tarieven voor de meest gebruikte producten en diensten te publiceren in een gestandaardiseerd, klantvriendelijk formaat dat inzichtelijk en gemakkelijk te vergelijken is.

CBCStarievenDe Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) dringt hier op aan, naar eigen zeggen ‘om de transparantie te bevorderen’. Om de totale kosten van bankieren voor consumenten te verlagen, raadt de CBCS verder aan om, ‘waar online bankieren voordeliger is dan de andere betaalmethoden, zoveel mogelijk gebruik te maken van elektronisch bankieren’.
,,Het is aan te raden om bedachtzaam om te gaan met contante opnames bij geldautomaten en in plaats daarvan gebruik te maken van pinapparaten voor betalingen.” Ook is het vermeldenswaard, aldus de CBCS, dat de kosten lager kunnen uitvallen voor transacties die binnen het eigen banknetwerk plaatsvinden, met name bij transacties in de lokale valuta.

Regio
,,De transactiekosten die lokale Curaçaose banken in rekening brengen behoren tot de laagste in de regio”, concludeert de CBCS. Dat blijkt uit een vergelijkende analyse van de voor 2022 geldende transactiekosten van banken op Curaçao en Sint Maarten. In de analyse zijn de transactiekosten van lokale banken vergeleken met die van verschillende landen in de regio en Nederland. De landen die hierbij werden vergeleken zijn Aruba, Bahama’s, Barbados, Belize, Jamaica en Trinidad & Tobago.
Dit onderzoek, waaraan alle zeven lokale banken en één kredietinstelling op Curaçao hebben meegewerkt, bouwt voort op een eerdere studie van de CBCS ‘Households’ financial affairs in Curaçao 2020’. Tijdens dat onderzoek gaf 81 procent van de respondenten aan dat de transactiekosten omlaag moesten, hetgeen erop duidt dat die als te hoog werden ervaren. Dit leidde tot het besluit van de CBCS om de omvang van dit vraagstuk nader te onderzoeken.
Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de tarieven in de recente jaren heeft de CBCS de per 2019 geïnde tarieven vergeleken met die per 2022. Uit de resultaten blijkt dat de meeste banken sinds 2019 hun administratiekosten hebben verhoogd, met name voor dienstverlening in de bijkantoren. De online bankdiensten bleven echter gratis of werden als stimulans voor het gebruik van digitale betalingen in sommige gevallen zelfs verlaagd.
Volgens het onderzoek van de CBCS zijn de transactiekosten op Curaçao ‘niet de hoogste en ook niet de laagste’ in vergelijking met de regio. Wel komt Curaçao in sommige gevallen als de voordeligste uit de bus. De resultaten wijzen erop dat de gemiddelde administratiekosten op Curaçao voor zowel privé- als zakelijke rekeningen ‘tot de laagste behoren in de regio’. Wat betreft de administratiekosten voor privérekeningen komt Curaçao gemiddeld als de op één na voordeligste uit de bus. Ook voor geldopnames bij bijkantoren is Curaçao niet de duurste.

Nederland
Wanneer Nederland in deze vergelijkende analyse wordt meegenomen, blijkt uit de resultaten dat de gemiddelde administratiekosten hier lager zijn dan in Nederland. Echter, voor Nederland omvatten de administratiekosten ook andere transactiekosten, zoals opnames bij geldautomaten en overboekingen via internetbankieren. Wanneer deze andere diensten bij de administratiekosten voor Curaçao worden opgeteld, tonen de resultaten dat bij hogere administratiekosten en grotere transactievolumes de kans groter is dat Curaçao duurder uitvalt dan Nederland.
CBCS: ,,Bij een directe vergelijking van Curaçao en Nederland voor bankkosten moet rekening worden gehouden met het significante verschil in bankenlandschap, marktomvang en betalingsinfrastructuur.”

Nog veel cash op Sint Maarten...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.