In 2022 nettowinst Schade en Zorg van 4,9 miljoen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na vele jaren waarin - in verband met de door het gerecht uitgesproken noodregeling - niet werd gepubliceerd, komt Ennia vandaag met de publicatie van de jaarcijfers 2022 van Schade en Zorg. Ennia Caribe Leven, dat zoveel in het nieuws is, publiceert (nog) niet.

ennia dushiDe noodregeling dateert van 4 juli 2018. Maar omdat de solvabiliteitsproblemen onder het bestuur van toezichthouder de Centrale bank CBCS sindsdien zijn aangepakt en in 2021 zelfs weggenomen, worden de financiële jaarcijfers weer openbaar gemaakt.
Het directieverslag wordt ondertekend door ceo Lesley-Ann Harms-Brodie en cfo Brian Tjong-Ayong, maar ook door twee topfunctionarissen van de CBCS: financieel-economisch directeur José Jardim en divisiemanager resolutie Elisabeth Grimm. Laatstgenoemde wordt gezien als de belangrijkste spil binnen het Ennia-dossier, naar verluidt is haar detachering vanuit De Nederlandsche bank (DNB) niet verlengd door CBCS-president Richard Doornbosch.

Zowel Ennia Schade als Ennia Zorg hebben in 2022 alsook in 2021 een positief resultaat gerealiseerd. Het schadebedrijf boekte een operationele winst van bijna 3,7 miljoen gulden (was 5,5 miljoen), terwijl het zorgbedrijf onderaan de streep 1,2 miljoen plus boekte (vergelijkbaar met het jaar 2021).

Het post-pandemische herstel van de netto-premies in 2021 is in 2022 met 4 procent afgenomen, meldt het management. Ontwikkelingen in de sociale gezondheidszorg hebben een negatieve invloed gehad op de zorgverzekeringsportefeuille van Ennia, terwijl de toename van de prijzen van vrachtvervoer en onderdelen hebben geleid tot hogere schadeclaimkosten.

De premies voor eigendomsverzekeringen (woonhuizen en bedrijfspanden) blijven stijgen, naarmate de bouw van nieuwe projecten voortduurt. De dalende trend in het aantal schadegevallen heeft zich in 2022 voortgezet, namelijk met een daling van 2,8 miljoen. Het zekeringsbedrijf (Schade en Zorg samen) realiseerde een totale nettowinst van 4,9 miljoen.

De jaarcijfers werden gecontroleerd door registeraccountant Christiaan Smorenburg van Ernst & Young (EY) Dutch Caribbean. Dat gebeurde overigens als in juni dit jaar, maar de cijfers zijn nu pas formeel naar buiten gebracht. Vermoedelijk houdt dat verband met inspanningen om het aanzien van Ennia op te krikken, nadat de bedrijfsnaam de afgelopen periode veelvuldig in de media is geweest.
Dat laatste heeft vooral/uitsluitend betrekking op de derde verzekeringspoot: Ennia Leven, waarvan de solvabiliteit niet op orde is. De Centrale Bank is daarvoor in een juridische strijd verwikkeld met de Amerikaanse eigenaar Hushang Ansary, die tot tweemaal toe werd veroordeeld wegens schadeplicht.

De dagelijkse leiding met Harms-Brodie en Tjong-Ayong aan het roer probeert de rust te bewaren en het Ennia-personeel elke dag opnieuw te motiveren om de klanten het beste product en goede service te bieden. Onderwijl is de CBCS bezig met de ‘herstructurering’ van Ennia Leven, waarvoor veel extern kapitaal nodig is. De regering heeft besloten tot een zogeheten runoff, waarmee bestaande polishouders wel worden uitbetaald, maar er geen nieuwe verzekerden bijkomen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.