Hof: Uitkeringen Ennia ‘ten onrechte ontleend’ aan hoge waarderingen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de civiele aansprakelijkheidsprocedure tegen Ennia-eigenaar Hushang Ansary draait het allemaal om de waardering van Mullet Bay, een van de belangrijkste assets van Ennia.

HofMulletBayDe diverse taxaties lopen nogal uiteen: zelf lieten Ansary en de ex-directieleden het waarderen op 436 miljoen dollar (eind 2016), maar na ingrijpen door de Centrale Bank CBCS door toepassing van de noodregeling kwamen de in opdracht van de CBCS uitgevoerde taxaties uit op slechts een fractie daarvan: tussen de 50 miljoen dollar (2018) en 96,4 miljoen dollar (2021).
De laatste twee waarderingen werden uitgevoerd door internationaal zeer gerenommeerde bureaus: Cushman & Wakefield respectievelijk JLL.
Partijen krijgen tot 24 oktober de tijd om het eens te worden over een gezamenlijk aan te stellen taxateur. Op die dag staat een nieuwe zitting van het Hof op de agenda. Mochten zij daar niet uitkomen, dan zal het Hof een bureau aanwijzen. De uitkomst van de waardering is afhankelijk voor het bepalen van verder door Ansary te betalen schade, bovenop de 250 miljoen gulden die hij en andere veroordeelde ex-bestuurders volgens het Hof dienen te voldoen.
De komende periode zijn dus alle ogen gericht op Mullet Bay. Mullet Bay is een op Sint Maarten gelegen perceel van ongeveer 67,7 hectare, waarvan 40 hectare golfterrein. Mullet Bay is ondergebracht in SunResorts. In 2005 en 2009 heeft Ansary via zijn Parman International aandelen SunResorts ondergebracht in Banco di Caribe en Ennia Holding.
Mullet Bay was een golfresort en timesharelocatie en is in de jaren 80 aangekocht door onder anderen Ansary. In 1995 is Mullet Bay aangetast door de orkaan Luis, met schade aan de bebouwing. Het Towers Hotel is overgebleven en nog in gebruik. Voor het overige is het terrein grotendeels niet verder (her)ontwikkeld.
De waarde van Mullet Bay is in de jaren waarin de (dividend)uitkeringen zijn gedaan (2009 tot en met 2015) in de jaarstukken naar het oordeel van het Hof ‘ten onrechte ontleend’ aan de waarderingen van Independent Expertise Bureau (IEB), die in opdracht van Ansary en de toenmalige bestuurders taxeerde.
,,Dit brengt tevens mee dat er niet langer van kan worden uitgegaan dat de gedane (dividend)uitkeringen in overeenstemming met de wet en de statuten zijn gedaan.” Anders dan het Gerecht in eerste aanleg, leidt deze constatering volgens het Hof echter niet zonder meer tot de conclusie dat (de bedragen van) de uitkeringen volledig als onverschuldigd dan wel ten titel van schadevergoeding dienen te worden (terug)betaald.
,,Dit hangt af van de ruimte die er in de desbetreffende jaren voor dergelijke uitkeringen zou zijn geweest als Mullet Bay deugdelijk zou zijn gewaardeerd en de uitkomst daarvan was verwerkt in de geconsolideerde cijfers van Ennia Holding.” Niet uitgesloten is dat ook in dat geval het eigen vermogen over een of meer jaren positief zou zijn geweest en er een (dividend)uitkering van enig bedrag had kunnen plaatsvinden.
Het Hof vindt voor de beantwoording van deze vraag in de eerste plaats nadere deskundige voorlichting noodzakelijk over de waarde die in de desbetreffende jaren redelijkerwijs aan Mullet Bay kon worden toegekend. De te benoemen deskundige kan bij zijn werkzaamheden de argumenten van ex-directeuren Ralph Palm en Abdallah Andraous betrekken die zien op een verkocht stuk grond in het gebied en de volgens hen getoonde belangstelling van een koper.

Diverse taxaties...

Wilt u meer details over de taxaties van Mullet Bay? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.