Cooper vindt dat gebouw gesloopt moet worden

Willemstad - ,,Een van de meest iconische maar controversiële gebouwen van Willemstad in Curaçao, Cinelandia, blijft de gemoederen bezighouden en heeft zelfs de aandacht van voormalig prinses Beatrix getrokken die tijdens een bezoek vroeg: ‘Staat Cinelandia nog steeds hier?’”, verklaart minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper (MFK) tijdens het ‘vragenuurtje’, onlangs in het parlement.

cinelandiaDe regering-Pisas heeft stappen ondernomen om een gedegen en professioneel onderzoek uit te voeren naar de bouwkundige staat van Cinelandia. Cooper benadrukte het belang van een grondige aanpak en verklaarde dat de kosten voor dit onderzoek bij voorkeur zouden moeten worden gedragen door de eigenaar van Cinelandia.
De juridische afdeling van de overheid slaat de handen ineen met een gespecialiseerd bedrijf om een diepgaande structuuranalyse uit te voeren.
Het gebouw, dat al jarenlang onderwerp van debat is vanwege zijn historische waarde en bouwtechnische integriteit, lijkt nu in het middelpunt van een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis te staan. De kwestie werd verder aangescherpt door de aanpak van voormalig VVRP-minister Jesus Leito (PAR), wiens pogingen om het gebouw te laten slopen werden verhinderd door een gerechtelijke uitspraak. Leito had in 2021 de eigenaar van het pand, Fernando da Costa Gomez en zijn onderneming Handelsmaatschappij CMOG nv één maand de tijd om het Cinelandia-gebouw op Pietermaai-West ‘compleet af te breken’. De rechter oordeelde toen dat er geen recent onderzoek voorhanden was over de constructie-integriteit van Cinelandia, wat de basis vormde voor het tegenhouden van de sloopplannen. Een twee jaar oude evaluatie werd als onvoldoende beschouwd om tot een dergelijk drastisch besluit te komen. De discussie over de toekomst van Cinelandia neemt echter toe naarmate verschillende standpunten elkaar kruisen. De Monumentenraad gaf toentertijd aan voorwaarden te willen verbinden aan een eventuele sloop, omdat de Art-Deco-voorgevel monumentaal zou zijn. Terwijl de overheid pleit voor de sloop van het gebouw en het eventueel behouden van een replica van de voorgevel, was toentertijd advocaat Achim Henriquez, die optrad namens stichting Pro Monumento (ProMo), van mening dat het Cinelandia-gebouw ‘uniek’ is en een van de redenen dat de Curaçaose binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Volgens ProMo kan slopen niet zomaar; daar is een procedure voor die een sloopvergunning vereist. ‘Het behoud van monumenten is een delicate kwestie die een zorgvuldige afweging en respect voor historische waarden vereist’, was toen een de opmerking van een erfgoeddeskundige. Hiertegenover stelt Cooper nu: ,,Hoewel er altijd ruimte is voor juridische stappen tegen overheidsbeslissingen, is het van vitaal belang dat een weloverwogen en juridisch solide aanpak wordt gevolgd om verdere impasses te voorkomen.”
Met de belangen van erfgoedbehoud en bouwtechnische integriteit aan beide zijden van het debat, staat de overheid voor de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen het bewaren van de geschiedenis en het verzekeren van de veiligheid van de inwoners. ,,Of Cinelandia uiteindelijk ‘een doorn in het oog’ zal blijven moet nog blijken. Maar ik vind dat Cinelandia gesloopt moet worden”, besluit Cooper.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.