Tachtig van de 300 overheidsgebouwen zijn scholen

Willemstad - ,,Een van de kernpunten van mijn vernieuwde vastgoedbeleid van de overheid, is de aanstelling van Chesley Rach als kwartiermaker, met als taak het inventariseren van alle overheidsgebouwen.

vastgoedbeleidDit omvat het identificeren van mogelijke locaties voor diverse ministeries en het bepalen van de toekomst van overgebleven panden. De vraag of deze gebouwen in erfpacht worden gegeven of worden verkocht, zal uiteindelijk worden voorgelegd aan het parlement”, verklaart minister van Vervoer, Verkeer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper (MFK).
De overheid heeft haar vastgoedbeleid aangepast, met als doel een effectiever en transparanter beheer van haar onroerend goed. Dit nieuwe beleid, dat afstand neemt van het idee van het oprichten van een vastgoedmaatschappij, komt voort uit een programma genaamd ‘Grond en vastgoed’, dat onder Domeinbeheer wordt uitgevoerd. Deze verschuiving werd donderdag gemeld door Cooper tijdens het vragenuur in het parlement.
Hoewel de volledige inventarisatie en waardebepaling nog niet zijn afgerond, is de inzet van het programma duidelijk. ,,We zijn momenteel bezig met een nulmeting om te achterhalen welke gebouwen eigendom zijn van de overheid. Van de ongeveer 300 gebouwen blijken er 80 scholen te zijn”, aldus Cooper. Dit brengt de noodzaak met zich mee om het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) bij het proces te betrekken, vooral gezien de voorgestelde consolidatie van scholen als reactie op het afnemend leerlingenaantal. De modernisering van het vastgoedbeheer wordt verder ondersteund door de implementatie van een softwarepakket genaamd ‘Hubble’, dat zal fungeren als een cruciaal hulpmiddel voor het beheer van de administratie van overheidsgebouwen. De leverancier van het softwareproduct zal gedurende drie maanden experts naar Curaçao sturen om het overheidspersoneel te trainen in het gebruik van deze software.
Cooper benadrukt dat, ondanks de herstructurering van het vastgoedbeheer, de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van gebouwen niet wordt verwaarloosd. Hij accentueert dat bepaalde panden onder de verantwoordelijkheid van verschillende ministeries vallen, zoals scholen onder het ministerie van OWCS en niet onder VVRP. Stichting Onderhoud Scholen (SOS) is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het onderhoud van scholen. Financiën verzorgt de aanbesteding en selectie van aannemers voor renovatieprojecten, terwijl Domeinbeheer (VVRP) hier geen zeggenschap in heeft. Het nieuwe vastgoedbeleid van de overheid lijkt te worden gedreven door de behoefte aan meer efficiëntie, transparantie en strategische planning bij het beheer van haar onroerend goed. ,,Met de nadruk op digitalisering en nauwe samenwerking tussen betrokken ministeries, wordt er gehoopt op een geoptimaliseerd beheer van het publieke vastgoed ten behoeve van de gehele gemeenschap”, besluit Cooper.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.