Silvania moet adviezen late indiening begroting publiceren

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Coalitiegenoot PNP is niet blij met uitlatingen van de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK). Volgens partijleider Ruthmilda Larmonie-Cecilia is het voorstel om de begroting later in te dienen niet op de agenda van de ministerraad gekomen. De suggestie van Silvania dat de PNP-ministers met hem zouden hebben ingestemd om de begroting niet op de gebruikelijke tweede dinsdag van september aan het parlement aan te bieden komt niet overeen met de waarheid, aldus Larmonie-Cecilia.

F01OP PNP LarmonieDe ministerraad was niet eens op de hoogte van de uitstelbrief die Silvania naar het parlement heeft gestuurd. Ze eist dat Silvania de drie adviezen die over deze kwestie zijn aangevraagd bij de dienst Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ), advocatenkantoor Soliana, Bonapart en Aardenburg en staatsrechtsgeleerde Arjen van Rijn publiceert in het kader van transparantie.

,,Aangezien het om een bewindspersoon gaat die altijd praat en pleit voor totale transparantie, dringt de PNP er bij hem op aan om de gemeenschap inzicht te geven in de adviezen die hij heeft gekregen. Het verbaast de PNP dat deze adviezen nog steeds niet openbaar zijn gemaakt.”

,,Curaçao bevindt zich in interessante tijden in zijn geschiedenis, als een jong land dat in 2010 is begonnen. Het is uiterst belangrijk voor elk regeringsvoornemen om vertrouwen in de gemeenschap te bevorderen, zodat de samenleving begrijpt dat we samen hard moeten werken om Curaçao weer op te bouwen en opnieuw op de been te helpen”, schrijft de PNP-partijleider die toevoegt dat de partij volgens de wetten en regels van dit land te werk gaat.

Ook de oppositiefractie PAR is faliekant tegen het verzoek van de minister van Financiën om de ontwerpbegroting 2024 uiterlijk 6 november in te dienen. In een brief aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca vraagt de grootste oppositiepartij in de Staten om een spoedvergadering van de centrale commissie over dit thema.

Op 8 augustus kwam het verzoek van minister Javier Silvania (MFK) bij de Staten binnen. In het schrijven aan de Statenvoorzitter stellen parlementariërs Zita Jesus-Leito, Quincy Girigorie, Ana Maria Pauletta en Steven Croes dat het gevraagde onacceptabel is voor de PAR-fractie. ,,De minister van Financiën moet zich houden aan de wet en zal op zoek moeten gaan naar andere oplossingen voor de punten die hij noemt in zijn brief.”

Inmiddels ligt de ‘ontwerplandsverordening tot vaststelling van de begroting van Curaçao voor het dienstjaar 2024’ al bij de Raad van Advies (RvA). Het adviesorgaan heeft de conceptbegroting al op 14 juli ontvangen. Op 14 augustus heeft de RvA advies uitgebracht. Zo staat te lezen in het statusoverzicht van ontvangen adviesverzoeken en uitgebrachte adviezen op de website van het staatsorgaan. Ook het College financieel toezicht (Cft) is benaderd om advies uit te brengen op de conceptbegroting 2024.

Het oorspronkelijke verzoek van de ‘hoeder van de staatskas’ was gebaseerd op rede. De belangrijkste reden was volgens de minister het feit dat er nog onderhandelingen plaatsvinden over de herfinanciering van de coronaleningen, de oplossing van de Ennia-problematiek. De cijfers in de ontwerpbegroting zullen als gevolg van de actuele ontwikkelingen achterhaald zijn. De verwachting is dat eind september met Nederland een bestuurlijk akkoord wordt bereikt. Dan zullen ook de leningsvoorwaarden, waaronder het rentepercentage, bekend zijn. Het nu opgestelde ontwerp gaat uit van een sluitende begroting 2024 die voldoet aan de begrotingsnormen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft). Daarin zijn de gevolgen van de onderhandelingen nog niet opgenomen.

Een opening van het parlementair jaar zonder indiening van de begroting druist in tegen de Staatsregeling en de comptabiliteitswet.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.