CBCS: Om valse biljetten te voorkomen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) doet nog geen uitspraak over het ontwerp van wat er op de Caribische gulden bankbiljetten komt te staan. Een en ander om te voorkomen dat vervalsers tegelijk met introductie van de Caribische gulden nepgeld in omloop zullen brengen. Dat zei de CBCS-delegatie gisteren in de Staten.

StatenguldenDe centrale commissie-vergadering over de introductie van de Caribische gulden (afgekort XCG) werd gisteren voortgezet. De CBCS beantwoordde de vragen die op 24 april door de Statenleden zijn gesteld.
,,Omdat het publiek bij de introductie nog moet wennen aan de Caribische gulden, is de kans groot dat zij valse Caribische gulden-bankbiljetten moeilijk kunnen herkennen. Het ontwerp zal bij de lancering in het derde kwartaal van 2024 worden getoond aan het publiek, waarbij het publiek in zijn algemeen zal worden geïnformeerd over de veiligheidskenmerken om de authenticiteit van de bankbiljetten te kunnen vaststellen”, aldus Alvin Francisco (manager Finance Division).
Trabou pa Kòrsou-Statenlid Rennox Calmes wilde weten of de Curaçaose bevolking betrokken worden bij het ontwerp. Daar reageerde de CBCS ontkennend op. Nu de contracten met de leveranciers zijn getekend wordt gewerkt aan een ontwerp. De gemeenschap is hier niet bij betrokken. Wat betreft de munten is in de ‘Regeling gemeenschappelijk geldstelsel Curaçao en Sint Maarten’ al bepaald hoe deze eruit moeten zien. De munten worden gemaakt van vernikkeld staal (lage denominaties) en een combinatie van vernikkeld staal en brons (hogere denominaties).
Wat betreft de bankbiljetten is het aan de CBCS om invulling te geven aan het ontwerp. Vanwege de korte tijd die de Centrale Bank heeft om de nieuwe bankbiljetten te produceren en de specifieke eisen die worden gesteld aan het ontwerp in verband met de noodzakelijke veiligheidskenmerken is er van afgezien om de gemeenschap hierbij te betrekken.
De Statenleden hadden veel vragen over de transitieperiode. Francisco legde uit dat de NAf na introductie van de XCG nog voor drie maanden kan worden gebruikt. Daarna kan er niet meer mee worden betaald, maar kan het wel worden omgewisseld bij de commerciële banken de eerste twaalf maanden na de introductie en bij de CBCS nog 30 jaar na de introductie.
Tijdens de co-circulatie van beide valuta’s verwacht de CBCS dat het publiek zo veel mogelijk zal willen betalen met Nederlands-Antilliaanse gulden om zodiende niet naar de bank te moeten gaan voor het omwisselen hiervan. Hiermee rekening houdend, is het voorstel om de vendingmachines en parkeermeters geleidelijk, gedurende de co-circulatieperiode, aan te passen zodat het publiek ‘ongestoord’ nog gebruik kan blijven maken van deze machines na de introductie.
De verwachting is dat er na de introductie meer ‘opgepotte’ bankbiljetten en circulatiemunten ter omwisseling worden aangeboden. De CBCS zal in samenwerking met de commerciële banken mensen en bedrijven zo veel mogelijk aansporen de ingewisselde bedragen niet contant op te nemen, maar op een bankrekening te storten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.