Dit schooljaar pilot voor 20 topsporters in de dop

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) gaat in een pilot scholieren die de potentie hebben om topsporter te worden, beter begeleiden. Dit vertelt OWCS-minister Sithree van Heydoorn (MFK) voorafgaand aan een persconferentie tegen het Antilliaans Dagblad.

Leerlingen SithreeDie ondersteuning zal plaatsvinden op verschillende gebieden. ,,Denk bijvoorbeeld aan huiswerkbegeleiding, maar ook aan ondersteuning bij het omgaan met de pers, met de druk die erbij komt kijken en met de discipline die nodig is om hun doel te bereiken”, zo zegt Van Heydoorn.
De pilot, met de naam ‘Studiantenan atleta’ is een proefperiode waarin gekeken gaat worden of de aangeboden ondersteuning een succes is. Van Heydoorn zegt: ,,We beginnen dit project met top-prospects in het voetbal en honkbal. Als het een succes blijkt te zijn, kunnen we later beslissen om ook vanuit andere sporten jongeren met een hoog potentieel toe te voegen.” In totaal gaat het tijdens de pilot om een groep van 20 sportende studenten - 10 voetballers en 10 honkballers - die dit schooljaar in de brugklas zitten. Ook de sportbonden Federashon di Futbol Kòrsou (FFK) en Curaçao Little League verlenen hun medewerking.
De organisatie die de begeleiding gaat leveren, is Kontentu Begeleiding. Oprichter en eigenaar Chelsea Losiabaar vertelt aan deze krant: ,,Het uiteindelijke doel is om op Curaçao een academie voor topsporters op te richten, zoals die er ook zijn in bijvoorbeeld Amerika en Nederland.”
Tijdens de pilot, die een schooljaar loopt, wordt gekeken wat het effect is op de deelnemende leerlingen. ,,Het is bekend dat jongeren met de ambitie om topsporter te worden, vaak al hun pijlen op dat doel richten. Dit komt hun schoolprestaties lang niet altijd ten goede, waardoor we regelmatig zien dat zij terugvallen naar een lager opleidingsniveau”, aldus Losiabaar.


Pilot kost tussen 96.000 en 144.000 gulden...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.