Delegatie ondergebracht in campus vanwege komst tyfoon

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose deelnemers aan de 25ste World Scout Jamboree in Zuid-Korea, zijn vanwege de komst van tyfoon Khanun, in veiligheid gebracht.

scoutsDe scouting-begeleiders uit Curaçao, onder wie hopman Elvis Reed, zijn in nauw contact met Vincent van Roon van de ambassade van Nederland in Zuid-Korea, om de evacuatie van de scoutingdeelnemers vanuit SaeManGeum naar het plaatsje Incheon, te monitoren.
Uit Nederland, Aruba en Curaçao zijn samen 2.000 scouts en begeleiders naar het evenement afgereisd, waar in totaal 50.000 scouts uit de hele wereld samenkomen. ,,Helaas moesten de deelnemers door een tyfoon eerder dan gepland terugreizen naar Seoul, maar het programma gaat door”, aldus Buitenlandse Zaken (BuZa) in den Haag. Ondertussen zijn de 34 Curaçaose deelnemers en hun begeleiders veilig. De opvang vindt plaats in een campus. De deelnemende scouts, voornamelijk in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, zijn bij elkaar gekomen op 1 augustus in de kustplaats SaeManGeum, om aan de 12-daagse World Scout Jamboree te participeren. De evacuatie was een enorme opgave voor de Zuid-Koreaanse regering. Dit wereldevenement, dat om de 4 jaar gehouden wordt, werd eerder geplaagd door extreme hitte en regenval. Landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, hebben eerder al hun deelnemers naar Seoul geëvacueerd. ,,Vergeleken met andere ambassades is het best bijzonder dat je niet één, maar drie landen bij de Jamboree hebt”, aldus Van Roon. ,,Wij krijgen als diplomaten vanaf dag één mee dat je het héle Koninkrijk vertegenwoordigt. In een operatie als deze voel je echt dat ‘One Kingdom, four countries’ meer dan alleen een slogan is.” Zuid-Korea doet er alles aan om een mooie afsluiting te verzorgen in de hoofdstad Seoul, waar de tienduizenden scouts afscheid van de Jamboree zullen nemen op zondag 13 augustus. Ondertussen zijn alle scouts ondergebracht in shelters in en rond de hoofdstad Seoul. De Curaçaose scoutingdelegatie zal volgende week via Schiphol terugreizen naar huis.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.