Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens PS-leider Ben Whiteman is alle hoop op een heropening van de raffinaderij vervlogen.

raffinaderijIn het wekelijkse programma van de buitenparlementaire partij PS onthulde Whiteman dat een Chinees-Braziliaans consortium geen toestemming heeft om deel te nemen aan het versnelde headhuntingstraject.
Het consortium zou uit Chinese en Braziliaanse staatsbedrijven bestaan. De Raden van Toezicht hebben geen fiducie in het Curaçaos traject. Zo verklaarde Whiteman dat de toezichthouders niet geloven dat het headhuntingsproces eerlijk, onafhankelijk en transparant zal verlopen. Afgelopen vrijdag had het consortium een bod moeten uitbrengen.
Het is niet bekend waar Whiteman zijn informatie vandaan heeft. Overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK), de eigenaar van de petroleumfaciliteiten op Curaçao, heeft niet gereageerd op de uitlatingen van de voormalige minister-president. Onder Whiteman werd in 2016 het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong Energy (GZE) geselecteerd om de ruim honderd jaar oude raffinaderij over te nemen. Onder het kabinet-Rhuggenaath werd de deal ingetrokken. Den Haag zag om geopolitieke redenen niets in de komst van het Chinese staatsbedrijf. Later bleek GZE niet in staat om zijn rekeningen te betalen.
RdK is sinds 2013 al op zoek naar een serieuze opvolger van PdVSA. Eind 2019 liep het contract met de Venezolaanse staatsmaatschappij af. Hoewel er meerdere heads of agreements zijn getekend, is er nooit een betrouwbare partner gevonden. Met de laatste serieuze kandidaat ligt RdK-dochtermaatschappij CRU in de clinch. Vandaag is de uitspraak in kort geding over de schuld van Caribbean Petroleum Refinery (CPR) aan Curaçao Refinery Utilities (CRU), voor de huur van tankopslag bij Bullenbaai. Deze is al opgelopen tot bijna 17 miljoen gulden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.