Massale opkomst bij huldiging wereldkampioen Senior League

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Yu’i Kòrsou ta bria (Curaçaoënaars schitteren). Een treffender beschrijving dan deze compositie van Darwin Gregg is er niet voor de kersverse wereldkampioenen van de honkbal Senior League.

huldigingGisteren gaf de bevolking massaal gehoor aan de oproep van de regering om de honkballers koninklijk te verwelkomen na hun verpletterende winst van 14-1 op het wereldkampioenschap in Amerika.
De jongens van Liga Pabou (13-16 jaar) arriveerden gistermiddag op luchthaven waar een delegatie van de ministerraad hen opwachtte. Daar kregen ze een warm onthaal dat tot in de avonduren duurde. In een karavaan reden de spelers naar Brionplein. Langs de route zwaaide het publiek trots naar de wereldkampioenen. Op het Brionplein kregen ze de ene superlatieven na de andere.
Volgens Pierrot Hurtado, directeur van Little League hoofdsponsor RBC Royal Bank, is het team zo ver gekomen door vanuit het hart en met toewijding te spelen. ,,Al heb je niet de beste velden om op te spelen of de allerbeste honkbalhandschoenen, zolang je in je doel gelooft, vanuit het hart werkt, stopt met klagen en werkt om vooruit te komen, dan slaag je.”
Een trotse minister van Sport, Sithree van Heydoorn (MFK), onderstreepte deze woorden. ‘Onze jongens’ wisten de tegenstanders die uit ‘rijkere landen’ komen moeiteloos te verslaan. Een land als de Verenigde Staten heeft betere honkbalfaciliteiten dan Curaçao. Ondanks deze ‘achterstand’ behaalden ze door hun talent en doorzettingsvermogen deze triomf, aldus de bewindsman. ,,Het gemak waarmee ze hun tegenstanders versloegen was spectaculair.”
Het is gebruikelijk dat uitzonderlijke prestaties van jonge sporters door de Curaçaose regering worden beloond met een cadeau. Het team dat Latijns-Amerikaans kampioen werd kreeg destijds laptops. Wat de wereldkampioenen gaan krijgen is nog een verrassing. Volgens Van Heydoorn was er geen consensus binnen de ministerraad over het geschenk. Dat het er gaat komen is zeker.
SKO, de vereniging van winkeliers van Otrobanda, toonde meer slagvaardigheid. Uit handen van voorzitter Jacqueline Seibald en Jack Baroud kregen de honkballers een voucher voor een dagje Corendon. ,,Om je lichaam rust te geven en daarna weer volop te gaan trainen”, aldus Seibald.
Ondernemer Germain Brunken bood de jongens een gratis knipbeurt aan bij zijn barbershop in Punda.
Premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) leefde het meest mee met de jonge sporters. Dat de wereld aan de voeten van deze spelers ligt is zeker. Vijf van hen staan onder contract van een team in de Verenigde Staten. Ook zijn de ogen van scouts op hen gericht. Volgens de premier moet sport het hoogste podium krijgen in ons land. ,,Binnenkort zullen we grootse dingen aankondigen.” Pisas deelde aan het einde van zijn bevlogen toespraak ook een sneer uit aan de VBC (Vereniging Bedrijfsleven Curaçao). Ambtenaren kregen gistermiddag vanaf 13.30 uur vrij om de honkballers te verwelkomen. Het bedrijfsleven vond het een sympathiek idee, maar funest voor de economie. Daarom gaven de werkgevers geen gehoor aan de oproep van de regering. Bovendien startte de ceremonie op het Brionplein na 17.00 uur, het moment dat de meeste bedrijven de deuren sluiten. Minister Ruisandro Cijntje van Economische Ontwikkeling (PNP) verklaarde eerder op de dag dat de overheid in de toekomst anders zal besluiten. Vooral met het oog dat binnenkort twee teams van de Little League de wereldtitel binnen kunnen slepen. De overheid zal dan in de middag niet op slot gaan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.