CMC-wachtlijsten groter dan gedachtSilvania: Ik viel van mijn stoel toen de inspecteur mij informeerde

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat de wachtlijsten van diverse afdelingen binnen het Curaçao Medical Center (CMC) onacceptabel lang zijn, was al bekend. Maar in werkelijkheid blijken er meer mensen op hun beurt te wachten dan tot nu toe werd aangenomen. De reden is dat niet iedereen die een afspraak wil in het ziekenhuis, ook daadwerkelijk op een wachtlijst wordt geplaatst. Dit blijkt uit een brief die waarnemend Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid Sirving Keli vrijdag naar de Raad van Bestuur van het ziekenhuis stuurde. Bij verantwoordelijk minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Javier Silvania (MFK) leidde dit nieuws tot een spreekwoordelijke shock.

F03 CMC wachtlijsten groter,,Al enige tijd bereiken berichten de Inspectie dat patiënten die bij het CMC proberen een consult bij sommige specialismen te krijgen en ook patiënten die bellen om een afspraak voor radiologische onderzoeken, geen afspraak krijgen, maar verzocht worden om over enkele maanden weer te proberen te bellen om na te gaan of er dan wel een afspraak geboekt kan worden”, aldus Keli in zijn brief.

Dit is niet de enige reden waarom mensen niet op een wachtlijst terechtkomen. Keli schrijft dat het ook voorkomt dat mensen verteld wordt dat zij na een bepaalde datum dit jaar, bij specifieke specialisten geen afspraak kunnen maken, omdat de betreffende persoon dan niet meer werkzaam zou zijn bij het CMC. Ook krijgen patiënten volgens Keli te horen dat de agenda voor 2024 nog niet ‘open’ is en dat er voor het komende jaar nog geen afspraken kunnen worden gemaakt.
In beide gevallen krijgen mensen het advies om tegen het eind van dit jaar, of begin volgend jaar, terug te bellen.

Keli concludeert: ,,Zo is er een onzichtbare extra wachtlijst bovenop de wachtlijsten van zowel specialistische consulten als voor sommige radiologische onderzoeken komen te bestaan, hetgeen uiteraard niet is toegestaan. De wachtlijsten van deze groepen zijn daarom in werkelijkheid langer dan op het eerste gezicht lijkt.”

Deze situatie moet van de Inspecteur-Generaal worden rechtgetrokken, en snel ook. De in de brief genoemde situaties dienen uiterlijk op 11 augustus - aanstaande vrijdag - gecorrigeerd te zijn. Gezien de ernst van de situatie, heeft Keli een kopie van de betreffende brief naar gezondheidsminister Javier Silvania (MFK) gestuurd.

Die zegt op zijn beurt - in een gesprek met Antilliaans Dagblad - ‘geshockeerd’ te zijn. ,,Er is een officiële wachtlijst en een verborgen wachtlijst. De heer Keli had CMC al gevraagd om de officiële wachtlijst aan te passen. Patiënten moeten na 6 weken op de wachtlijst worden geplaatst en niet na 3 maanden, zoals nu gebeurt.”

Silvania vervolgt: ,,Ik viel van mijn stoel toen de inspecteur mij vorig week had geïnformeerd dat veel patiënten niet op de wachtlijst zijn opgenomen. De officiële wachtlijst loopt tot en met 31 december 2023. Patiënten die dit jaar niet kunnen worden geholpen worden niet op de wachtlijst geplaatst, omdat het computersysteem van CMC dat niet toelaat. Als minister van GMN betreur ik deze situatie.”

Eerder al kreeg het CMC van de Inspectie Volksgezondheid een officiële aanwijzing, met als doel de te hoog opgelopen wachtlijsten te laten slinken. Onder meer door patiënten door te verwijzen naar het Advent Ziekenhuis. Of deze aanwijzing voor het CMC ook de aanleiding was voor het hanteren van de huidige werkwijze, moet nog blijven. Silvania zegt hierover: ,,Ik wacht op de reactie van de directie van CMC om te kunnen oordelen of het handelen van de driekoppige directie bewust is om de wachtlijst moedwillig kunstmatig korter te doen laten lijken.”

Ook inspecteur Keli en het CMC zijn zondag door deze krant om commentaar gevraagd, maar zij waren niet bereikbaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.