IMF: Curaçao heeft aanzienlijk economisch potentieel

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het realiseren van het ‘aanzienlijke economische potentieel van Curaçao’ vereist een sterke ontwikkelingsstrategie ondersteund door ‘buy-in’ van belanghebbenden. Aldus het IMF, dat met ‘buy-in’ doelt op het betrekken van stakeholders bij de besluitvorming.

F01IMF logoDat houdt in dat het politieke bestuur (lees: de regering-Pisas) vooral ook de sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) een rol van betekenis dient te geven. Al eerder deed het IMF verslag van het laatste bezoek eind mei 2023 van een zogeheten Artikel IV-Consultatiemissie aan Curaçao en Sint Maarten (die samen een monetaire unie vormen). Dat verslag werd op 7 juli uitgebracht. Nu heeft ook de ‘executive board’ van het IMF zich erover gebogen, waarover op vrijdag 28 juli jongstleden verslag is gedaan.

,,De ontwikkelingsstrategie moet worden ondersteund door sectorale strategieën”, aldus de board. Aanpassing aan klimaatverandering en dit integreren in het beleidskader zal belangrijk zijn voor het realiseren van duurzame groei.

Het is volgens IMF van belang om hervormingen aan de aanbodzijde door te voeren ‘om de bedrijfskosten te verlagen en het ondernemingsklimaat te verbeteren’. Menselijk kapitaal ontwikkelen en het afstemmen van migratie- en arbeidsbeleid op de specifieke behoeften van de arbeidsmarkt, zal belangrijk zijn voor duurzame en inclusieve groei.

,,Het overheidsbegrotingsbeleid moet gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van de uitgaven, met de nadruk op groeibevorderende investeringen. Versterking van het beheer van overheidsinvesteringen, met inbegrip van uitvoeringscapaciteit om projecten van de grond te krijgen, is nodig om de vereiste overheidsinvesteringen van goede kwaliteit te realiseren voor het ondersteunen van de potentiële groei en het vergroten van de veerkracht.”

Het IMF wijst op het budgetteren van voldoende middelen voor prioriteit-gebieden zoals de uitvoering van hervormingen; het verbeteren van de beschikbaarheid van betrouwbare en actuele data; AML/CFT (Anti Money Laundering/Combating the Financing of Terrorism) en andere gebieden; zouden de kwaliteit van de openbare dienstverlening verbeteren. ,,Het niveau en de vaardigheid, alsmede de samenstelling van het ambtenarenapparaat moeten in overeenstemming zijn met effectieve levering van openbare diensten.”

De ontwikkeling van een volwaardig begrotingskader voor de middellange termijn zou volgens het IMF de formulering van beleid versterken, helpen procyclische uitgaven te voorkomen en begrotingsrisico’s te beperken. In dat verband juicht het Internationaal Monetair Fonds het besluit van de regering om de staatsschuld te beperken toe en noemt het ‘een stap in de goede richting’ (de vraag is wat de herfinanciering van de coronaleningen van 911 miljoen gulden en de oplossing van de Ennia-problematiek van minimaal 700 miljoen tot mogelijk een miljard voor impact zal hebben, red.).

De board van het IMF wijst er verder ten aanzien van Curaçao op dat ‘hervormingen van de sociale zekerheid en de gezondheidssector nodig zijn om hun financiën te herstellen’ en duurzaam te voorkomen dat deze risico’s voor de Landsbegroting vormen. ,,Een alomvattende hervorming van de gezondheidssector is nodig om de financiële houdbaarheid van de sector te herstellen, fiscale risico’s te beperken en garanties te bieden voor de continuïteit van de gezondheidszorg.” Terwijl de hervorming wordt voorbereid, zou het volgens het IMF belangrijk zijn om de sector te voorzien van voldoende middelen om onderhoud van de activa mogelijk te maken en de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. ,,Ook het ouderdomspensioenstelsel vraagt 'aandacht', schrijft de board.

En dan een opdracht aan het kabinet-Pisas (MFK/PNP): ,,Tijdige uitvoering van hervormingen die de tekortkomingen in het bestuur aanpakken, zal van cruciaal belang zijn voor het realiseren van aanhoudende en inclusieve groei”.

De publicatie eerder dit jaar door het ministerie van Financiën van de ‘National Risk Assessment (on) Money Laundering’ noemt het IMF een belangrijke stap voorwaarts. Het zal van cruciaal belang zijn om de zwakke punten in die beoordeling aan te pakken, met name het beschikbaar stellen van voldoende middelen om de doeltreffendheid van het AML/CFT-kader op te krikken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.