Zeventig procent weer zonder stroom

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra had het zelf niet kunnen bedenken. Juist een uur voor een geplande persconferentie over de verbeteringen aan het net, presenteerde zich een pijnlijke situatie. Voor de derde keer in een korte periode viel de stroom over het grootste gedeelte van Curaçao wederom uit.

aqualectraDe eerder geplande persconferentie kreeg een andere wending en inhoud. Een van de technische managers van Aqualectra, Ray Seferina, gaf uitleg aan de pers. Dit keer betrof het geen ‘black-out’, maar eerder een ‘brown-out’, of in de woorden van Seferina: een loadshed. ‘Slechts’ 70 procent van het eiland was getroffen. Na vijf intensieve uren had 90 procent van alle wijken weer stroom. Luchthaven Hato bleef open. Curaçao Airport Partners (CAP) draaide op generatoren. Om het net niet te belasten bleven de airco’s uit. Passagiers kregen verkoeling in de vorm van gratis flessen water.
Als laatste werden de wijken die afhankelijk zijn van het substation Parasasa op het net aangesloten. Iets voor negenen ‘s avonds hadden zij ook weer licht. Seferina verklaarde eerder op de dag dat het probleem niet ligt aan de productiecapaciteit, ‘maar eerder aan de distributie’. Tussen het substation aan de Nijlweg en het substation in Mundu Nobo ontstond een storing in het net. Het substation van de Nijlweg is een ‘moederstation’ dat de opgewekte stroom onder de andere stations verdeelt. Vandaar dat een groot deel van het eiland getroffen was.
Ironie is dat het nutsbedrijf juist aanpassingen had doorgevoerd bij het station aan de Nijlweg. Na de recente black-outs is Aqualectra aan de slag gegaan met de vervanging van kabels, wat nog gaande is. Doel is de distributie in het net te versterken. Het bedrijf is begonnen met de substations in de wijken om vervolgens door te gaan met de grote substations. Juist deze werkzaamheden hebben een totale stroomstoring voorkomen, aldus Aqualectra in een persbericht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.