Van een onzer verslaggevers
Nijmegen - ,,Hopi orguyoso”, oftewel ontzettend trots. Dat is hoe een Facebookbericht van Defensie Caribisch gebied begint.

Carmil1Die trots slaat op het feit dat 22 Caribische militairen (Carmil) de Nijmeegse Vierdaagse in Nederland hebben uitgelopen en ook nog eens een extra prijs in ontvangst hebben mogen nemen.
De Vierdaagse betekent vier dagen lang iedere dag 40 kilometer wandelen. Voor de gemiddelde deelnemer is dat al een hele beproeving, maar de militairen deden dit met 10 kilo bepakking. Hier hebben ze dan ook hard voor getraind en ze hebben ter voorbereiding meerdere oefenmarsen gelopen.
Naast de medaille - het zogeheten vierdaagsekruis - die iedere loper ontvangt na het uitlopen van de Vierdaagse, ontvingen de Caribische militairen ook de prijs voor het detachement dat onder andere het meest gedisciplineerd was én de vaardigheid van marcheren het best beheerste.
Carmil is een afkorting of term die misschien niet veel mensen kennen. Eigenlijk is het een verzamelnaam, want in de praktijk zijn de betreffende militairen of actief op Curaçao, waar zij de Curmil (Curaçaose militairen) heten, of op Aruba, onder de naam Arumil (Arubaanse militairen).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.