Minister Cooper reageert op bouwplannen voor nieuw resort

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De plannen van de Nederlandse projectontwikkelaar MXL Vastgoed om bij Cas Abao een energieneutraal hotel, 60 vrijstaande suites en 50 villa’s te bouwen - waarover deze krant gisteren als eerste publiceerde - zijn volgens minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper (MFK) nog niet goedgekeurd, maar de kans dat dit gebeurt, is volgens hem wel groot.

casabou,,De bouwvergunning is aangevraagd, maar nog niet verstrekt”, vertelt Cooper desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad. Hij vervolgt: ,,Ik ben onder de indruk van het huiswerk dat de projectontwikkelaar heeft gedaan, inclusief het uitvoeren van een natuurstudie.” Daarvoor liet de minister weten het een mooi project te vinden. Alvorens de plannen definitief kunnen worden goedgekeurd, moet er eerst nog een positief advies worden uitgebracht door onder meer de brandweer en de Dienst Openbare Werken (DOW) van VVRP.
Onder het voorbehoud dat de benodigde vergunning ook daadwerkelijk wordt afgegeven, verwacht Cooper dat de start van de bouw nog wel even kan duren. ,,Ik verwacht op zijn vroegst in de tweede helft van volgend jaar”, zo zegt hij.
De eigenaar van het terrein waarop Elements Curaçao moet gaan verrijzen, is het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC). Volgens de minister blijft dat ook zo. Cooper legt uit: ,,De grond wordt door APC verpacht aan de projectontwikkelaar.” Hierbij benadrukt hij dat de grond dus geen eigendom is van het Land, en dat de regering daarom niets te zeggen heeft over aan wie, of aan welke organisatie, de grond verkocht of verpacht wordt.
Door dit te benadrukken, reageert Cooper op kritiek die hij op Facebook ontving over de voorgenomen ontwikkelingen nabij het populaire strand. De minister werd onder meer verweten ‘de boel aan het verkwanselen’ te zijn en hij werd min of meer beschuldigd van het aannemen van steekpenningen, waarop hij onder andere met de woorden ‘rot op’ reageerde. Tegen het Antilliaans Dagblad zegt hij hierover: ,,Mensen die geen respect voor mij hebben, kunnen de wind van voren krijgen.”
Op de zorgen die mensen hebben over de toekomstige toegang tot het strand, zegt de minister dat daar niets aan veranderd. Het strand van Cas Abao, waarvoor ook nu al entree moet worden betaald, blijft dus gewoon toegankelijk. Ook voor mensen die niet op het nog te bouwen resort verblijven.
Een ander aandachtspunt is de infrastructuur. De huidige toegangswegen zijn niet berekend op een grote verkeerstoename door een nieuw te openen resort. Cooper zegt hier rekening mee te houden. ,,Onder meer doordat de weg langs Bullenbaai naar Sint Willibrordus volgend jaar geasfalteerd gaat worden.” Waarschijnlijk moet er nog wel meer gebeuren om voor een optimale infrastructuur te zorgen, maar, zoals Cooper zegt: ,,We zijn nog op tijd om hierop te anticiperen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.