Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij een aantal zorginstellingen staan er deze dagen groene paprika’s en cassave op het menu. De Economische Inspectie heeft die namelijk in beslag genomen bij het bedrijf Botrys nv, dat deze groenten - tegen een importverbod in - had ingevoerd.

Groente2,,Volgens de procedure worden de genoemde producten verdeeld onder zorginstellingen”, aldus inspecteur Ronny Cornelis.
In totaal gaat het om 135 kilo groene paprika’s, verdeeld over 15 dozen, en 85 kilo cassave, verdeeld over 5 dozen.
Iedere maand adviseert de Uitvoeringsorganisatie Agrarisch en Visserij Beheer (AVB) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) over welke soorten groenten en fruit geïmporteerd mogen worden, en welke niet. Het doel hiervan is om lokale boeren te beschermen. Als er van een bepaald product voldoende aanwezig is op de lokale markt, is het advies om invoer vanuit het buitenland voor die maand te verbieden. In de regel wordt dat advies altijd opgevolgd, en geldt er dus officieel een importverbod.
De afdeling Economische Inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) controleert en handhaaft op de naleving van dit verbod. Tijdens een inspectie kwam woensdag aan het licht dat Botrys zich niet aan de importverboden voor de maand juli had gehouden.
In het maandelijkse importadvies is een lijst opgenomen met 28 soorten groenten en fruit, waarvan in een tabel wordt aangegeven of import per soort wordt geadviseerd c.q. toegestaan.
Naast het importverbod voor groene paprika’s en cassave, mogen er deze maand onder meer ook geen aubergines, selderij en zoete aardappelen worden ingevoerd. Paprika’s met een andere kleur dan groen mogen juist wel worden ingevoerd, net als onder meer radijs en kokosnoten.

Fayad: Inspectie moet andere prioriteiten stellen

Directeur Ziad Fayad, die naast Botrys ook de leiding heeft over Fayad’s Import nv, verklaart desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad dat de hotels en restaurants waaraan hij levert, het liefst rode paprika’s hebben. Omdat paprika’s verkleuren naarmate ze rijper worden, importeert hij ze uit Colombia terwijl ze nog groen zijn.
Inspecteur Ronny Cornelis zegt hierop: ,,GMN bepaalt de regels, en dat meneer Fayad de paprika’s op Curaçao verder wil laten rijpen, daar heb ik niks mee te maken. Hij heeft ze in groene staat geïmporteerd, en dat mag niet.
Ook voor de aangetroffen cassave had Fayad een verklaring: ,,De cassaves die op Curaçao verbouwd worden, zijn van een mindere kwaliteit dan die uit Colombia.” Volgens de directeur van het importbedrijf zijn de Curaçaose cassaves niet geschikt om te bakken of frituren. Daarom zegt hij niet anders te kunnen dan ze te importeren. Fayad legt uit: ,,Voor mijn bedrijf is het niet goed om ‘nee’ te verkopen aan horecazaken en cruiseschepen die om cassaves vragen.”
Verder valt te concluderen dat hij vindt dat de inspectie met twee maten meet. ,,Bij grote supermarkten als Centrum en Mangusa vind je dezelfde cassaves in de schappen. Hoe kan dat?” vraagt Fayad zich hardop af.
In zijn algemeenheid is Fayad van mening dat inspecteur Cornelis op sommige punten te streng is en andere prioriteiten zou moeten stellen. ,,In plaats van het controleren op importverboden, kan hij beter gaan controleren op de aanwezigheid van pesticiden op groente en fruit. In Nederland gebeurt dit, maar op Curaçao is er niemand die dit controleert. Het gevolg is dat mensen hier ziek van kunnen worden. Kosten waarvoor vervolgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opdraait.”
Deze kritiek op zijn persoon wijst Cornelis van de hand: ,,Ik bepaal de regels niet. Dat doet GMN.”
Ook zou er volgens Fayad anders met vlees omgegaan moeten worden, en zou het op een andere manier gecontroleerd moeten worden. Hij licht toe: ,,Van kip die over de datum is, maar bij een temperatuur van -20 graden ingevroren is, gaat niemand dood. Een groter probleem is dat vlees op Curaçao in voertuigen vervoerd wordt zonder afdekzijl, laat staan klimaatbeheersing.”
Tot slot geeft Fayad aan inspecteur Cornelis de tip om ook te letten op de dozen waarin voedingsmiddelen het land binnenkomen. ,,Ik gebruik voor iedere zending nieuwe dozen, maar bij veel andere bedrijven is dat niet het geval. Bij tweedehands dozen is de kans op ongewenste bacteriën een stuk groter.” Als voorbeeld noemt hij dat hij weleens heeft gezien dat ananassen binnenkwamen in dozen waar varkensvlees in had gezeten.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.