Van een onzer redactie
Willemstad - Vorig week hebben de kinderen van de Groene Kinderdenktank een brief overhandigd aan minister-president Gilmar Pisas (MFK) en minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP). De kinderen willen dat de overheid statiegeld her-invoert voor plastic flessen. Hiermee willen ze het zwerfafval op Curaçao verminderen en voorkomen.

GroenedenktankDe Groene Kinderdenktank is een initiatief van Green Phenix, een organisatie die zich inzet voor het creëren van een circulaire economie op Curaçao, in samenwerking met het Klein College. De kinderen uit groep 7 en 8 hebben verschillende soorten workshops gevolgd over plasticvervuiling en de recycling ervan. Na de workshops kwam de denktank tot de conclusie dat het invoeren van statiegeld voor plastic flessen een efficiënte manier kan zijn om zwerfafval tegen te gaan. ,,Als mensen een financiële motivatie hebben om plastic flessen netjes in te leveren zal er veel minder plastic afval op straat en in de natuur belanden”, aldus de kinderen van de denktank.
De brief is positief ontvangen door de twee ministers. Zij beloofden het thema tijdens aankomende overleggen op de agenda te zetten.
Uit het rapport ‘Strategie: uitfasering van plastics 2020’ van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) blijkt dat 85 procent van de zwerfvuilartikelen op de meeste stranden bestaat uit eenmalig gebruikte plastics. Dat omvat alle wegwerpkunststof zoals flessen, rietjes, kopjes, wegwerpbestek, kopjes, boodschappenzakken en voedselverpakkingen. In het rapport worden geen exacte cijfers, bijvoorbeeld in kilogramman, over de hoeveelheid zwerfafval op Curaçao gegeven.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.