‘Hogere rente als akkoord over een oplossing Ennia-problematiek uitblijft’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Nederlandse regering vindt het oplossen van de Ennia-problematiek in het geheel van de herfinanciering voor Curaçao en Sint Maarten zo belangrijk dat een lage rente in het vooruitzicht wordt gesteld.

F03 Van Huffelen plat,,Dit in het belang van de Ennia-pensioengerechtigden”, laat een woordvoerder van staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties aan het Antilliaans Dagblad weten.

De andere kant van de medaille is zuurder: mochten de Landen Curaçao en Sint Maarten dat niet doen, dan is juist een hogere rente het gevolg. Dat verklaarde Van Huffelen maandag na afloop van de besprekingen over de herfinanciering van de coronaleningen aan Curaçao van ruim 911 miljoen gulden.

De staatssecretaris vindt het belangrijk dat de regering van Curaçao ‘de lead neemt’ om ervoor te zorgen dat de uitbetaling van de pensioenen van de Ennia-verzekerden gegarandeerd blijft. Daarom is de oplossing van de Ennia-problematiek één van de thema’s die worden meegenomen in de besprekingen over de herfinanciering.

Exacte bedragen zijn nog onbekend, maar tot nu toe wordt achter de schermen gerekend met een bedrag van 700 miljoen gulden dat nodig zou zijn voor een kapitaalsinbreng ten behoeve van een doorstart van Ennia Caribe Leven.
Van Huffelen zei begin deze week bij TV Direct dat Nederland het dusdanig van belang vindt dat er een oplossing komt voor pensioenverzekeraar Ennia dat tegen de regering in Willemstad is gezegd om hiervoor een oplossing te vinden en anders is er een hoger rentepercentage van toepassing: ,,Als jullie dit niet doen dan zullen wij jullie een hoger rentepercentage vragen.”

Omgekeerd, als de regering van Curaçao hier wél ruimte voor maakt en een oplossing voor aandraagt, dan kan gerekend worden op een lage(re) rente, een percentage vergelijkbaar waarmee Nederland op de kapitaalmarkt leent; en dat is een stuk lager dan wanneer Curaçao zelf op de kapitaalmarkt gaat lenen.

Ennia maakt daarmee onderdeel uit van de onderhandelingen over de herfinanciering van de ten tijde van de coronacrisis (2020-2021) geleende gelden (renteloos), die - na eerder uitstel met achttien maanden - per 10 oktober aanstaande afbetaald moeten worden. ,,Daarover zijn al verschillende gesprekken gevoerd. Hopelijk komen we de komende weken tot een oplossing.”

Het hele bedrag van bijna een miljard aan tijdens de pandemie ontvangen liquiditeitssteun in één keer terugbetalen, is volgens de staatssecretaris ‘niet wenselijk’. ,,Het is dan ook niet zo dat Nederland zegt: ‘Onmiddellijk terugbetalen’. Helemaal niet.” Wel dringt Van Huffelen nogmaals aan op tevens een oplossing voor de Ennia-kwestie, waarvoor volgens haar de regering van Curaçao en Sint Maarten en de Centrale Bank CBCS aan zet zijn.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.