Van onze redactie
Willemstad/Philipsburg - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft geconstateerd dat er valse bankbiljetten van 50 gulden en van 100 gulden in omloop zijn.

vals,,De ontvangen valse 50 guldenbiljetten zijn van slechte kwaliteit en makkelijk te herkennen als vervalste biljetten”, aldus de CBCS. ,,De valse bankbiljetten van 100 gulden zijn echter wel van zeer goede kwaliteit en moeilijk te onderscheiden van de geldige 100 guldenbiljetten.”
De CBCS vraagt het publiek om goed op te letten bij het aannemen van bankbiljetten, in het bijzonder biljetten van 100 gulden. ,,Valsemunters slaan hun slag vaak in de avonduren - met name bij horecagelegenheden - of op slecht verlichte locaties waar de vervalsing niet direct wordt opgemerkt. Een extra waarschuwing gaat dan ook uit naar eigenaren/medewerkers van dit soort locaties. Wanneer u serieuze twijfels heeft over de echtheid van een bankbiljet, wordt u geadviseerd dit biljet te weigeren en de politie in te schakelen.”

Kenmerken vervalste biljetten
Na analyse van de vervalsingen, komt de Centrale Bank tot de conclusie dat de meest opvallende kenmerken van deze vervalsingen zijn:

  • Het papier dat is gebruikt om de vervalste bankbiljetten te maken voelt dikker, stijver en grof aan vergeleken met het papier van een echt bankbiljet.
  • Een echt biljet bevat het schaduwwatermerk (het voormalige logo van de CBCS), dat te herkennen is aan een verloop van tinten die lichter en donkerder zijn dan het papier eromheen als het biljet tegen het licht wordt gehouden. Het reliëf van het schaduwwatermerk is ook te zien indien een echt bankbiljet plat wordt gehouden. Het reliëf is ook te voelen. ,,Door een stukje dun papier op het watermerk te leggen en er vervolgens met een zacht potlood overheen te gaan, kunt u het watermerk controleren.” Als de omtrekken van het schaduwwatermerk niet tevoorschijn komen, is het biljet verdacht.
  • De letters N en A dienen op een echt biljet nauwkeurig in elkaar te passen. ,,Dit ontdekt u door het biljet tegen het licht te houden.” De letter N op de voorzijde sluit precies in de letter A op de achterzijde en vormen daardoor een beeld. Bij vervalste biljetten passen de letters N en A vaak niet precies op elkaar (in dit geval zijn er spaties waar de letters op elkaar dienen aan te sluiten).
  • Er is een voelbare inktlaag aangebracht op verschillende plaatsen aan de voorzijde. Bijvoorbeeld de waarde-aanduiding in cijfers, de teksten en de vogel. Ook goed voelbaar is het herkenningsteken voor de visueel gehandicapten aan de voorkant, rechtsboven in het biljet.
  • De gouden strip aan de voorzijde van een echt bankbiljet is glanzend en heeft een (lichtere) goudgele kleur in het witte gedeelte van het bankbiljet, terwijl de gouden strip van een vervalst bankbiljet mat van kleur is en een donkere goudbruine kleur heeft in het witte gedeelte.
  • De inkt van de kleine letters van de tekst opgenomen in het blok aan de achterzijde van het bankbiljet is wat lichter en heeft het effect van overgang van kleur (licht naar wat donkere kleur) terwijl de inkt van de tekst op een vervalst bankbiljet donkerder van kleur is en (nagenoeg) geen overgang van kleur kent. Op de echte biljetten zijn de kleine teksten scherp leesbaar. Bij de vervalste bankbiljetten zijn deze (kleine) letters vaak minder scherp en daardoor ook minder goed leesbaar.
  • De vogel op de voorzijde van het bankbiljet en het voormalige logo van de Centrale Bank aan de achterzijde van het bankbiljet zijn op een vervalst bankbiljet ook gedrukt met een donkerder inkt.
  • De vervalste bankbiljetten hebben nagenoeg geen planchettes (glitters). Op een echt bankbiljet veranderen de planchettes van kleur naarmate je het bankbiljet op verschillende wijze draait.
  • Bij het plaatsen van een streep op een vervalst bankbiljet met een ‘valsgeldpen’ markeert de pen een zwart/bruine streep op het bankbiljet, terwijl dit niet het geval is op een echt bankbiljet. De rand aan de onderzijde van het vervalste bankbiljet is breder dan die van een echt bankbiljet.

Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.