Oud-premier binnenkort zonder bankrekening

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ‘is het niet onaanvaardbaar’ dat de Orco Bank jegens oud-politicus Gerrit Schotte gebruik heeft gemaakt van zijn opzeggingsbevoegdheid. Zo oordeelt de rechter in een recente rechtszaak.

F02 Schotte fotoDaarnaast is aan Schotte ‘een voldoende ruime termijn gegeven om zijn financiën elders onder te brengen’. ,,Daarmee kan worden vastgesteld dat de bank bij de opzegging rekening heeft gehouden met de belangen van eiser en in die zin aan zijn zorgplicht heeft voldaan.”
In deze zaak gaat het om de vraag of Orco de bankrelatie met de oud-premier van het Land Curaçao en de voormalig leider van politieke partij MFK rechtsgeldig heeft opgezegd. ,,Niet in geschil is dat de bank op grond van de algemene voorwaarden in beginsel bevoegd is de bankrelatie op te zeggen.”
Het gerecht komt, na een afweging van de belangen, in dit kort geding tot het oordeel dat de bank bevoegd was de bankrelatie op te zeggen. De vorderingen van Schotte, die erop zien dat de bankrekening geopend blijft, worden daarom afgewezen.
Orco heeft hem eind april drie maanden de tijd gegeven en zal zijn betaalrekening uiterlijk 31 juli aanstaande sluiten. De 48-jarige Schotte heeft, volgens het vonnis, bij verschillende banken verzoeken ingediend tot het openen van (persoonlijke en zakelijke) bankrekeningen; tot op heden zonder resultaat. Hij zit dus na volgende maand zonder (lokale) bankrekening.
Schotte heeft sinds 2008 een betaalrekening bij Orco Bank. Twee jaar later, op 10-10-’10 werd hij de eerste minister-president van Curaçao. Dat bleef hij tot eind 2012. In de periode 2010-2020 was Schotte partijleider van de Movementu Futuro Kòrsou (MFK), de partij die nu wordt aangevoerd door Gilmar Pisas.
Schotte is in 2016 strafrechtelijk veroordeeld in verband met ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat vonnis is bevestigd in hoger beroep en daarna ook in cassatie. In 2018 is hij veroordeeld tot betaling van 1,8 miljoen gulden in het kader van ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Begin mei 2022 heeft Schotte de bevolking van Curaçao opgeroepen donaties te doen om te kunnen voldoen aan de ontnemingsvordering. Orco Bank heeft zijn (privé)rekening daarop geblokkeerd. In een daaropvolgend kort geding hebben partijen afspraken gemaakt die erop neerkomen dat hij géén donaties meer zal (laten) ontvangen op zijn bankrekening. De rekening is toen weer gedeblokkeerd.
In aanloop naar deze afspraken is door de advocaat van de bank op 18 mei 2022 aan de advocaat van Schotte nog het volgende bericht: ,,De heer Schotte gaf tijdens het gesprek te kennen zijn privérekening te (willen) gebruiken voor transacties van zijn onderneming. Dat is niet toegestaan. Partijen zijn eerder overeengekomen dat de rekening alleen zal worden gebruikt voor, kort gezegd, salaris en betaling van dagelijkse uitgaven. De bank behoudt het recht voor de rekening (opnieuw) te blokkeren of op te zeggen in het geval de heer Schotte de rekening gebruikt voor andere doeleinden.”
In het vonnis staat te lezen dat Schotte de ubo (ultimate beneficial owner) is van Carbino Holding bv. Carbino (opgericht in mei 2022, gevestigd aan de Bankwerkersweg met ‘kredietuitzettingen’ als bedrijfsomschrijving, red.) houdt 100 procent van de aandelen in Gerrit Schotte bv (zijn management-adviesbedrijf, opgericht in juni 2021, red.).
Beide vennootschappen hebben geen bankrekening en handelen met contant geld middels het kasstelselsysteem. De betaling van het salaris en dividend aan Schotte vindt ook contant plaats.
Daarnaast ontvangt hij betalingen van het bedrijf Bodega Siete Gotas (World Food Alliance bv met Rudney Garmes als enig directeur, red.), op basis van een arbeidsovereenkomst. Schotte ontvangt eveneens salaris vanuit de vennootschap Hospitality Development & More (HD&M) bv (met eveneens Garmes als enig bestuurder, red.), op basis van een consultancyovereenkomst tussen zijn bv en HD&M.
Begin 4 april 2023 heeft een bespreking plaatsgevonden tussen Schotte en Orco. Tijdens deze bespreking heeft hij de bank een aantal verzoeken gedaan, waar de bank later op zou terugkomen. De verzoeken betreffen onder andere door HD&M aan hem te verstrekken persoonlijke leningen op de bankrekening en de ontvangst van ongeveer 530.000 gulden op zijn bankrekening in verband met vorderingen van zijn bv op HD&M.
Bij brief van 26 april 2023, waarin wordt gereageerd op het verzoek van Schotte, heeft de bank de bankrelatie met eiser opgezegd. Hij is het daar niet mee eens: gelet op de zorgplicht van de bank dient zij rekening te houden met de gerechtvaardigde belangen van Schotte bij het hebben van een bankrekening. De bank heeft daartegen aangevoerd dat zij ‘zowel het recht als de plicht’ had om de bankrelatie met hem op te zeggen.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.