Stroomuitval duurde in sommige wijken een half etmaal

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zelfs nadat Aqualectra erin was geslaagd in principe iedereen weer aan te sluiten op het stroomnet, na de blackout van donderdagmiddag en -avond, bleek dat sommige buurten nog steeds in het donker zaten. Dit is het gevolg van vandalisme, aldus het nutsbedrijf. Een zeer kwalijke zaak, zo wordt gemeld in een perscommuniqué.

F02 OP AQ Vandalen 1 v2,,Het is zeker betreurenswaardig te moeten constateren dat criminelen ook geholpen hebben de stroomvoorziening te verstoren na de intensieve werkzaamheden van technici van Aqualectra om de levering van elektriciteit te herstellen.” Huishoudens die nog altijd zonder elektra zitten, wordt verzocht dit te melden via de gratis lijn 0800-0135 of via WhatsApp 563-0135.

Het is voor het energiebedrijf onbegrijpelijk dat sommige lieden de noodsituatie van een blackout misbruiken om zich schuldig te maken aan vernielingen aan publiek bezit, vooral dat als gevolg daarvan mensen nóg langer zonder licht zitten.
Het hele eiland was donderdag 8 juni vanaf circa 13.25 uur verstoken van elektriciteit. Daarover is in de media al uitgebreid verslag gedaan. Vrijdag kwam Aqualectra al met een uitvoerig persbericht.
Opnieuw wordt uitgelegd dat een hoofdkabel bij Parera, die bij dit substation een belangrijke functie heeft voor de distributie van stroom, ernstig beschadigd was geraakt. Aqualectra tast kennelijk zelf nog in het duister hoe dit was gebeurd, want het communiqué doet daarover geen mededelingen.

In elk geval viel het substation uit, waardoor er een ‘volledige disbalans’ ontstond in het productie- en distributiesysteem. Na vele uren van intensieve werkzaamheden slaagde het nutsbedrijf erin de productie weer op een stabiele manier aan de praat te krijgen, om vervolgens mondjesmaat de diverse wijken op het net aan te sluiten.
Dit duurde véél langer dan Aqualectra zelfs aanvankelijk had ingeschat. Want conform het draaiboek duurt het drie tot drieënhalf uur om alle uithoeken van het eiland weer elektriciteit te leveren en ging het bedrijf er zelf vanuit dat dit rond 21:30 uur zou zijn gelukt.

In het persbericht wordt gemeld dat de laatste adressen pas rond 01:20 uur het licht, de fan en de airco konden aandoen. Dat was dus bijna een half etmaal, twaalf uur, nadat de blackout was begonnen. Dat gebeurde soms met horten en stoten; waarbij de stroom kwam maar enige tijd later toch opnieuw uitviel.
Overigens ontvangt deze krant meldingen van personen die nog veel later, pas toen de zon opkwam, weer elektra thuis hadden. Mogelijk heeft dit te maken met de gevallen van vandalisme.

Aqualectra laat voorts weten dat binnenkort zal worden gecommuniceerd over de manier waarop huishoudens en bedrijven die als gevolg van de stroomuitval te kampen hebben met defect geraakte apparatuur een klacht willen indienen en mogelijk in aanmerking komen voor compensatie.
Terug naar de kabel - een hoofdkabel die volgens Aqualectra constant wordt gemonitord en waarvan op de meter nauwkeurig kan worden gezien of deze naar behoren functioneert: er zal grondig onderzoek worden gedaan om exact in kaart te brengen wat de breuk en/of beschadiging heeft veroorzaakt. Over de uitkomst ervan zal het publiek ook worden geïnformeerd alsmede over de stappen die worden genomen om herhaling te voorkomen.

De laatste weken hadden sommige delen van Curaçao al te maken met incidentele gevallen van stroomverlies. Dat had te maken met tijdelijke capaciteitsproblemen, aldus de directie van het bedrijf. De blackout had echter niets te maken met dit capaciteitstekort, wordt nogmaals benadrukt. Want in de tussentijd heeft Aqualectra maatregelen getroffen om verzekerd te zijn van voldoende productiecapaciteit om te voldoen aan de vraag.

Op de warme dagen eerder deze maand was de vraag circa 127 tot 130 megawatt (MW). De dieselcentrales zijn, als ze allemaal in bedrijf zijn, goed voor 118 MW en CRU (Curaçao Refinery Utilities) kan 10 MW leveren. De windmolens kunnen, afhankelijk van de windkracht en andere factoren, tussen de 10 en 24 MW produceren. Zo meldt Aqualectra in een overzicht over de elektriciteitsproductie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.