Salarissen hoogst zonder coronakorting en met nieuw functieboek

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten kosten de belastingbetaler jaarlijks ruim 21,5 miljoen gulden. Dat blijkt uit de begroting die deze week in de Staten besproken is. De Staten bestaan uit in totaal 64 personeelseden: 21 Statenleden, 11 fractiemedewerkers (het mogen er 12 zijn, twee per fractie en in de Staten zitten nu zes fracties) en 32 personeelsleden van de griffie. ,,De fractiemedewerkers worden niet meegerekend tot het griffiepersoneel, maar drukken mee op de begroting van de Staten voor wat betreft de kosten van personeel”, zo wordt in de begroting nader uitgelegd.

F07 OP Statenbegroting 215 mlnDe personeelskosten zijn dan ook de grootste kostenpost, in 2023 bijna 7,8 miljoen gulden en in 2024 8,1 miljoen gulden. Daarnaast zijn er nog kosten opgenomen voor overwerk (307.800 gulden), overige uitgaven aan salarissen en lonen (518.400 gulden, bedoeld voor onder andere kerstbonus, gratificaties bij jubilea en niet genoten vakantiedagen) en inhuur personeel (120.000 gulden voor bijvoorbeeld personeel via bewakings- en schoonmaakbedrijven). Dat de salarissen hoger uitvallen dan het jaar ervoor heeft ermee te maken dat de corona-inkorting is teruggedraaid en dat er rekening is gehouden met een nieuw functieboek dat in juli van 2023 in werking zal treden met een nieuw daaraan gekoppelde salarisstructuur, zo wordt in de begroting nader uitgelegd.

Hoewel onder de streep de begrotingen van 2023 en 2024 gelijk zijn, zijn er toch verschillen bij de posten waar te nemen. Verhogingen zijn er bijvoorbeeld bij kleding & uitrusting, representatie & voorlichting (representatie omvat ook zaalhuur voor bijeenkomsten zoals het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) en ontvangsten van regionale delegaties) en vervoer, reis- en verblijfskosten.

Hogere kosten zijn er eveneens voor wat betreft verbruik van nutsvoorzieningen, verbruik benzine en olie, huisvestingskosten en kantooruitrusting. Onder kantooruitrusting valt onder andere de kosten voor het hosten en de support van de Lotus Notes webmail dat gebruikt wordt voor de informatiedienst RIS van de Staten.
Onder het kopje ‘transportmiddelen’ staat een geheel nieuw bedrag van 70.000 gulden, dat in 2023 niet staat opgevoerd. De nadere uitleg: ,,In 2024 zal een nieuwe (bode)wagen worden aangeschaft. Deze zal ook dienen voor het vervoer van bepaalde delegatieleden die tijdelijk op Curaçao verblijven.”

Er zijn ook kosten verlaagd, zoals de telefoon- en faxkosten. In de begroting wordt uitgelegd: ,,Deze post omvat onder meer telefoonvergoeding, aansluitingskosten telefoon en internetabonnementen. Deze post is aanzienlijk verlaagd in de afgelopen jaren. Er zijn op dit moment geen noemenswaardige openstaande rekeningen. De huishoudelijke commissie heeft besloten om aan het personeel een diensttelefoon in bruikleen te verschaffen.” Dit geldt ook voor de porto- en vrachtkosten. Die zijn nihil omdat de meeste communicatie tegenwoordig digitaal gaat.

Aanzienlijk lager is de post ‘commissies’, verlaagd van 410.000 gulden naar 60.000 gulden. In het verslag wordt uitgelegd: ,,Dit bedrag wordt gereserveerd voor het werk van (tijdelijke) commissies van de Staten en interparlementaire contacten en het hosten van andere regionale commissievergaderingen op Curaçao. Er zijn geen concrete plannen voor Curaçao om voor 2024 als gastland te dienen voor interregionale parlementaire contacten. Wellicht wordt een tripartietoverleg met de Staten van Aruba en Sint Maarten hier gehouden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.