• Bijgestaan door drie gewone kwartiermakers

  • Regering: interventievisie en reddingsplan CMC


Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Caryl Monte is nu officieel aangesteld als ‘senior-kwartiermaker’ en tevens vicevoorzitter van de Regiegroep Sanering CMC-Entiteiten (Curaçao Medical Center).


F01Monte sr kwartierm CMC 1 DushiDat blijkt uit de Ministeriële Beschikking (MB) die deze week is ondertekend door de verschillende ministers. Monte is ook al voorzitter van de Taskforce Hervorming Markordening en Financiering Zorgsector 2022. De beschikking van deze maand treedt met terugwerkende kracht in werking tot 1 november.
De senior-kwartiermaker staat niet alleen. Hij wordt, zo leest het Antilliaans Dagblad in het Landsbesluit Regiegroep Sanering CMC-Entiteiten, door drie (gewone) kwartiermakers bijgestaan. Iedere kwartiermaker heeft een portefeuille waarvoor hij verantwoordelijkheid draagt.
Waar gaat het allemaal om? Het Landsbesluit legt uit dat het CMC ‘in grote financiële problemen verkeert’, zodanig zelfs dat dit ‘mogelijk negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van de zorg’.
Er moeten urgent afspraken worden gemaakt en acties ondernomen, vervolgt het LB, ‘om tot effectieve oplossingen te kunnen komen’. Met het oog hierop zijn volgens de regering ‘een gezamenlijk strategie- en actieplan voor de aanpak van de diverse problemen’ overeengekomen met de CMC-Entiteiten.
Het gaat dan primair om CMC Exploitatie en CMC Vastgoed en mogelijk ook Stichting HNO Holding (Hospital Nobo Otrobanda). CMC Exploitatie en CMC Vastgoed gaven recentelijk een uitgebreide persconferentie waarin - opnieuw - als rode draad naar voren kwam dat het zorgbudget dat de regering voor SVB-verzekerden (85 procent van de CMC-patiënten is via de Sociale Verzekeringsbank verzekerd) beschikbaar stelt, ontoereikend is; terwijl het aantal SVB-patiënten bovendien nog aanzienlijk toeneemt (met 30 procent in drie jaar tijd).
De problemen van het ziekenhuis en de oorzaken ervan zijn grotendeels langer bekend, zelfs al voordat het CMC drie jaar geleden in november 2019 in gebruik werd genomen. Ook de Taskforce waar Monte - nu ook senior-kwartiermaker - voorzitter van is, kwam in maart 2019 met bevindingen en aanbevelingen in verband met de business case van het toen nog nieuwe HNO-ziekenhuis.
,,In het jaar 2018 is naar aanleiding van de ‘business case ‘geconstateerd dat de operationele kosten van het HNO-ziekenhuis 59 miljoen gulden méér zouden bedragen dan de kosten van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos)”, luidt de allereerste zin van de inleiding van de Taskforce-Monte. Het kernprobleem is in wezen niet veranderd. De regering wil het allemaal precies in kaart brengen.
Voor de Regiegroep is een hele organisatie opgetuigd. Deze Regiegroep bestaat uit ‘een algemene vergadering’ en ‘een uitvoerend comité’. De algemene vergadering bestaat uit alle leden van de Regiegroep inclusief secretaris, onder leiding van een voorzitter (de advocaat Chester Peterson).
Het uitvoerend comité bereidt de beraadslagingen voor. En dit comité bestaat uit de senior-kwartiermaker (Monte), bijgestaan dus door drie gewone kwartiermakers, die aan Monte rapporteren. De senior-kwartiermaker is tevens vicevoorzitter van de Regiegroep en wordt aangewezen door minister-president Gilmar Pisas (MFK). De gewone kwartiermakers worden door Monte aangewezen.
De secretaris van de Regiegroep is ook de secretaris van het uitvoerend comité, dat rapporteert aan de Regiegroep. Tot de werkzaamheden van het uitvoerend comité behoren onder meer het ‘vormgeven van een interventievisie, strategie en reddingsplan voor de CMC-Entiteiten’.
Overigens bepaalt de Regiegroep ‘haar eigen werkwijze’, aldus het Landsbesluit, en is de Regiegroep bevoegd, met goedkeuring van minister Javier Silvania van Financiën, om externe deskundigen (lees: consultants) in te schakelen. In principe heeft het Landsbesluit een duur van twee jaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.