CBS: In juli vooral benzine en diesel duurder geworden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het prijsniveau is in de maand juli gestegen met 0,9 procent vergeleken met de maand ervoor, juni 2022, terwijl het inflatiecijfer in juli 2022 is gestegen naar 5,5 procent. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die gisteren bekend zijn gemaakt.

inflatieHet consumentenprijsindexcijfer (CPI) van Curaçao heeft zich ontwikkeld van 113,9 in juni dit jaar naar 115,0 in juli. Zo meldt het CBS. De belangrijkste prijswijzigingen gedurende juli zijn ‘het duurder worden’ van voedingswaren (2,1%); benzine (11,8%); kerosine (4,3%), diesel (7,4%); kleding en schoeisel (1,8%); drank- en tabakswaren (1,6%); en ‘het goedkoper worden’ van elektriciteit (-1,1%) en water (-0,8%).
Het CPI van juli (115,0) is 8,2 procent hoger dan het CPI van juli vorig jaar (106,3). ,,Deze cijfers geven een indicatie dat de kosten van levensonderhoud in juli dit jaar 8,2 procent hoger zijn dan in dezelfde maand van 2021”, legt CBS uit. De categorieën die het meest tot deze groei hebben bijgedragen zijn voeding (12,0%); woninginrichting en huisraad (10,9%); en vervoer en communicatie (13,7%).
Over de prijsontwikkeling op de lange termijn - de inflatie per juli 2022 - legt CBS eerst uit dat ‘inflatie een weergave is van het verlies van geldwaarde, dus van koopkracht, doordat de consumentenprijzen voor producten en diensten stijgen over een langere termijn’, namelijk doorgaans twaalf maanden.
CBS: ,,Het inflatiepercentage is dus een indicatie van de gemiddelde stijging van de kosten van levensonderhoud en wordt daarom aanbevolen als indexeringsinstrument voor salarissen, pensioenen, sociale uitkeringen, minimumloon en overige inkomens.”
De inflatie in een bepaalde maand wordt berekend door het twaalfmaandgemiddelde van het CPI in die maand te vergelijken met het twaalfmaandgemiddelde CPI in dezelfde maand een jaar eerder. Gemeten over de periode van twaalf maanden tot en met juli 2022, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zijn de consumentenprijzen gemiddeld genomen in juli 2022 met 5,4 procent gestegen: het twaalfmaandgemiddelde CPI heeft zich ontwikkeld van 104,3 in juli vorig jaar naar 109,9 in juli 2022.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.