De prijs van olie lijkt op dreef: sinds vorige week vrijdag steeg de WTI met 13,6 procent naar 33,70 dollar per barrel.
De eerste grafiek illustreert het verloop van de olieprijs. Sinds het dieptepunt op 11 februari van 26,21 dollar per barrel, herstelt de prijs met 28,5 procent.
De stijging werd ingezet door berichten dat de Opec zich gaat beraden over productiequota om de totale productie terug te dringen. De belangrijkste spelers aan de aanbodzijde zijn zonder meer Saudi Arabië en Rusland.
Deze landen produceren elk ruim 10 miljoen barrels per dag.
De tweede grafiek laat zien dat de productie van Rusland stabiel is gebleven rond de 10 miljoen barrels per dag en zelfs stijgt sinds medio 2014, terwijl de prijs blijft kelderen.
De olieminister van Venezuela heeft bevestigd dat er een meeting zal worden gehouden waarvan de locatie nog moet worden bepaald.
Markten hebben positief op dit bericht gereageerd en niet alleen de olieprijs ging omhoog, ook de olieaandelen herstelden en trokken de beurzen mee omhoog.
Dit enthousiasme werd verder gevoed door GDP-cijfers in de VS: op jaarbasis groeit de economie met 1 procent (vorige schatting van de overheid 0,7 procent). De belangrijkste drijver van de verrassingscomponent in de groei bestaat uit extra voorraadvorming door producenten en lagere importen. Dit groeicijfer geeft meer vertrouwen in de vraagcapaciteit van de economie. Daarbij opgeteld de mogelijkheid dat de Opec de productie kan verlagen, geeft een boost aan olie en oliegerelateerde business.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean