Al het nieuws

Van onze redactie

New York - Beleggers op Wall Street zochten na het rentebesluit van de Fed naar richting. De Amerikaanse centrale bank hield de rente op 0 tot 0,25 procent, het tarief dat al sinds 2008 van kracht is. De Fed vindt de economische situatie buiten de VS te wankel om tot een verhoging over te gaan en bovendien blijft de Amerikaanse inflatie mijlenver onder de doelstelling van 2 procent. 

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 16.674,74 punten. De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1990,20 punten, terwijl de Nasdaq 0,1 procent steeg tot 4893,95 punten.

In het eerste uur na het rentebesluit, dat om 20.00 uur Nederlandse tijd wereldkundig werd gemaakt, liepen de winsten voor de graadmeters nog op tot meer dan 1 procent. Sinds 2008 stegen de indices dankzij de rente van vrijwel 0 procent bijna 200 procent. Beleggers leken dan ook vast van plan om dat feestje voort te zetten. Later kregen zorgen over de wereldeconomie echter toch weer de overhand.

,,Nu het besluit dan eindelijk bekend is, na weken van speculatie, richt men zich weer op de problemen die de zware beursverliezen in augustus veroorzaakten. Dat is primair de afkoeling van de Chinese economie en in het kielzog daarvan de zwakte in andere opkomende markten als Brazilië en Rusland'', zei een handelaar.

Een renteverhoging had in het licht van de malaise elders in de wereld een nieuw probleem gecreëerd: een sterkere dollar. De Amerikaanse export, die volgens Yellen de afgelopen maanden de groei van de Amerikaanse economie beknotte, zou daarmee verder in het gedrang komen. Al met al bevindt de Fed zich in een lastig parket. De bank is vorig jaar gestopt met miljarden in de economie pompen, terwijl de ECB de registers juist vol open trok en ook andere centrale banken nog volop met steunmaatregelen bezig zijn.

Kabeltelevisie- en internetprovider Cablevision was de uitblinker op Wall Street met een koerswinst van x procent. De in Amsterdam genoteerde Franse kabelaar Altice heeft een overnamebod op het bedrijf uitgebracht van 34,90 dollar per aandeel. Inclusief schulden komt de overnamesom voor de nummer vijf op de Amerikaanse televisiemarkt op 17,7 miljard dollar.

De euro was 1,1434 dollar waard, tegen 1,1305 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 46,84 dollar. Brentolie daalde 1,1 procent in prijs tot 49,19 dollar per vat.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.