Al het nieuws

‘Vordering Land overstijgt waarde ziekenhuisgebouw’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het College financieel toezicht ( Cft) dringt er bij het Land Curaçao al geruime tijd op aan de risico’s van de financiële problematiek van het CMC op een juiste wijze in de begroting te verwerken.

SVBDushi,,Naar het oordeel van het Cft is het evident dat de financiële problematiek van het ziekenhuis de landsbegroting meer zal raken dan nu uit de begroting 2024, inclusief de ontwerp-begrotingswijziging, blijkt”, schrijft voorzitter Lidewijde Ongering van het College financieel toezicht.
Dat de problematiek van het Curaçao Medical Center (CMC) de landsbegroting zal raken, wordt volgens het Cft ‘bevestigd in de door Curaçao voorgestelde oplossingsrichting voor het CMC’.
,,In dit voorstel wordt het exploitatietekort van het ziekenhuis in een periode van circa vier jaar teruggebracht naar nul.” Onderdeel van de oplossing is dat het Land het ziekenhuisgebouw met de daarbij horende lasten en verplichtingen overneemt, waardoor volgens Curaçao een voorziening voor de aan het CMC verstrekte lening niet langer noodzakelijk zou zijn.
Het Cft adviseert het Land al geruime tijd een voorziening voor dit uitstaande leenbedrag te treffen, omdat het CMC al sinds 2020 geen rente en aflossing meer betaalt aan het Land. Conform de uitvoeringsrapportage over het eerste kwartaal 2024 van Curaçao bedraagt de uitstaande vordering van het Land op het CMC minimaal 433 miljoen.
De voorzitter in een brief aan de Financiënminister: ,,Het Cft acht de kans reëel dat de vordering van het Land op het CMC de waarde van het ziekenhuisgebouw overstijgt, nog los van de schuld aan het externe consortium van financiers”. De overdracht leidt dan tot een directe afschrijving op de balans van het Land.
Het Cft is van oordeel dat zónder voorziening ‘sprake blijft van een onjuiste waardering’ van de vordering van het Land op het CMC. En, schrijft het college: ,,Zonder voorziening is bovendien ook sprake van een onvolledige weergave van de financiële impact die aan de overdracht van het pand verbonden is.”
De regering-Pisas geeft in haar voorstel aan een separate financieringsoplossing te treffen voor de door het CMC geleverde zorg aan onverzekerden. Curaçao neemt hiervoor met de ontwerp-begrotingswijziging een last van 7 miljoen gulden op in de begroting 2024, maar - zo merkt het Cft op - verwerkt deze lasten vervolgens niet meerjarig in de begroting.
Na de voorgestelde overdracht van het ziekenhuisgebouw en de financieringsoplossing voor zorg aan onverzekerden, moeten de resterende exploitatietekorten ten eerste worden ingevuld met doelmatigheidsverbeteringen binnen het ziekenhuis.
Minister Javier Silvania (MFK) van Financiën licht in de ontwerp-begrotingswijziging volgens het college ‘niet toe welke maatregelen precies worden beoogd of wat het besparingspotentieel van deze maatregelen is’. Wel geeft het Land aan dat, met inbegrip van bovengenoemde maatregelen, jaarlijks een structureel exploitatietekort resteert voor het CMC van 35 tot 45 miljoen. Hierover berichtte het Antilliaans Dagblad donderdag al.

‘Tekort dekken vanuit SVB’

,,Dit tekort moet worden gedekt met additionele bijdragen vanuit de SVB (Sociale Verzekeringsbank). De SVB zal deze bijdragen vervolgens moeten compenseren met - niet nader geconcretiseerde - besparingsmaatregelen in de zorg en de sociale zekerheid. Het Cft acht het risico groot dat deze besparingen - op korte termijn - niet volledig worden gerealiseerd.” Een eerdere soortgelijke taakstelling leidde namelijk tot minimaal resultaat.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.