Al het nieuws

Cifa benadrukt belang welslagen CFATF-beoordeling

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aanstaande CFATF-evaluatie van Curaçao is ‘werkelijk een gezámenlijke inspanning van zowel de publieke als de private sector’, benadrukt Cristina Halaby-De Freitas Brás.

F01 CifaZij is voorzitter van de Cifa (Curaçao International Financial Services Association) en doelt met haar uitspraak op de geplande aanstaande beoordeling van Curaçao door de Caribbean Financial Action Task Force.

,,Terwijl het rechtsgebied als geheel onder de loep wordt genomen, zal de gereguleerde - private - sector cruciaal zijn in het aantonen van de effectiviteit van de getroffen maatregelen.” Zij onderstreept het belang van ‘één front, één boodschap en één nationale strategie’.

,,Een voorbeeld is om niet te klagen over anderen in de private sector, die naar uw mening niet zouden voldoen; of klagen over de toezichthouders of overheidsinstanties. Het is verder van essentieel belang dat er grondige kennis en begrip is van de nationale risicobeoordeling!”

Deze woorden spreekt Halaby-De Freitas Brás aan het slot van het seminar ‘Compliance Unveiled: Navigating the CFATF Mutual Evaluation’ eerder deze maand. ,,Dit seminar onderstreept de cruciale voorbereidingen die nodig zijn binnen de financiële sector van Curaçao voor de aanstaande CFATF-evaluatie, een kwestie van nationaal belang die álle sectoren raakt.”

Het door Cifa georganiseerde seminar trekt een breed scala aan professionals aan, waaronder accountants, advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Het evenement is zowel toegankelijk voor leden als voor niet-leden.

De sprekers, Selina Josephia-Neuman en Jeannette van Geest, bieden diepgaande inzichten in de aanstaande wederzijdse evaluatie door de CFATF, die in juni - volgende maand - plaatsvindt. Een gelijksoortige sessie vond begin april plaats; specifiek gericht op de trustserviceproviders en diegenen die diensten verlenen aan de gaming-industrie.

De sessie begint met een uitleg over de CFATF als een regionaal orgaan dat zogeheten ‘peer reviews’ organiseert waarbij leden uit verschillende landen de anti-witwasmaatregelen en de financiering van terrorisme in andere landen evalueren.

Deze ‘Mutual Evaluation’ (Meval) wordt uitgelegd als een audit van een land, waarbij de implementatie en effectiviteit van getroffen maatregelen worden beoordeeld. Deze evaluaties zijn gebaseerd op de ‘Technical Compliance Rating’, die de naleving meet met betrekking tot 40 FATF-aanbevelingen, alsmede de ‘Effectiveness Compliance Rating’, die de effectiviteit beoordeelt ten aanzien van 11 criteria van directe resultaten.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.