Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Het is abnormaal hoe vaak de elektriciteit uitvalt. Met alle investeringen die zijn gedaan, mag stroom niet wegvallen.

ARUCompensatie Onderzoek moet binnen een week uitwijzen wat het probleem is en hoe het wordt opgelost.” Minister Glenbert Croes (MEP) van Energie zei dit donderdagavond in Noticia Cla Live.
Croes zei ook dat de regering bezig is met een compensatieplan voor de bevolking. De bewindsman vertelde dat hij woensdag een vergadering heeft gehad met WEB, Elmar, Utilities en de overheidsbedrijven die indirect betrokken zijn bij het elektriciteitsnetwerk. ,,Ik moet als minister van Energie verantwoording afleggen aan de bevolking, aan het parlement en aan de ministerraad. Vanuit WEB en Elmar werd niet gereageerd, ik heb daarom gebruikgemaakt van mijn autoriteit om in te springen en ze bijeen geroepen. Ik heb onderzoek laten instellen, omdat we willen weten waarom de stroom zo vaak is uitgevallen.”
Croes stelt dat het probleem niet bij WEB ligt (WEB produceert elektriciteit), maar bij Elmar die de elektriciteit distribueert. ,,Als de reden van de stroomstoringen is dat er achterstallig onderhoud is, dan moet er direct onderhoud worden gepleegd.”
Op de vraag van journalist Tito Lacle of er wel geld is om onderhoud te laten doen, zei Croes stellig ‘ja’. ,,Zowel WEB als Elmar heeft geld om te investeren. Wat er nu moet gebeuren, is dat onderhoudsprogramma’s versneld worden gestart. Dat is woensdag in de vergadering afgesproken.”
Croes zegt dat er 20 jaar niet is geïnvesteerd in onderhoud. ,,De infrastructuur van Aruba is gegroeid en daarmee is ook de vraag naar elektriciteit toegenomen. Het netwerk kan die vraag niet aan. We zullen daarom upgrades moeten uitvoeren. Aruba krijgt er dit jaar drie nieuwe hotels bij. De vraag wordt absoluut niet minder. Het netwerk moet goed zijn en de infrastructuur ook.”
De bewindsman erkent dat de betrouwbaarheid van Elmar en WEB op het spel staat. Dat komt mede omdat de directeuren van deze bedrijven niet hebben gereageerd tijdens de stroomstoringen. Ze lijken niet in staat om het probleem op te lossen. Vanuit de samenleving klinkt, aldus Laclé, de kritiek dat de directeuren een fors salaris krijgen en toch stil zijn gebleven, ‘er moeten koppen rollen’. De minister reageert met een tegenvraag. Als Elmar zou worden geleid door een Nederlander, zouden we dan ook zo snel eisen dat deze directeur opstapt? Of geven we de Elmar-directeur het voordeel van de twijfel, en vooral, reiken we hem de middelen aan om oplossingen te kunnen zoeken? Croes vindt dit laatste veel belangrijker. ,,Nee, er rollen nog geen koppen.” De directeuren van WEB, Elmar en Utilities zijn Arubanen, ze hebben gesolliciteerd naar de openstaande vacature en zijn aangenomen op basis van hun ervaring, legt Croes uit.
De afgelopen twee weken viel bijna elke dag de stroom in een wijk of groter gebied uit. Zodra de minister werd geïnformeerd dat de stroom was uitgevallen, legde hij met de betrokken directeur contact. ,,Ja, dat betekent dat ik elke dag met de Elmar-directeur sprak.”
Croes geeft aan dat de regering bezig is om een compensatieplan te maken. ,,Mensen hebben schade door de stroomstoringen. Airco’s, koelkasten en tv’s gaan kapot en de burgers moeten die schade vergoed kunnen krijgen.” De minister erkent dat het niet makkelijk is om schade vergoed te krijgen. ,,We zijn bezig met het opstellen van een financieel plan. Dit moet een permanent plan worden. Dit moet zo snel mogelijk starten, binnen 60 dagen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.