Al het nieuws

Tegen illegale landfills en overtreden milieuregels

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK), geeft zijn ministerie instructies om streng op te treden tegen overtredingen van milieuregels en illegale vuilstortingen.

GMNlandfillsDe inspecteur voor Milieu en Natuur van het ministerie heeft samen met het politieteam van Montaña de vuilstort op Cocori aangepakt. Hier klaagden buurtbewoners over en dit werd hoog opgenomen door Statenlid Elvin Gerard (PNP). ,,Eind augustus trad het X-Team op tegen de situatie in Cocori samen met de politie van Montaña, maar in de dagen na de actie bleven de klachten aanhouden”, aldus de minister die uitlegt dat dit heeft geleid tot instructies om hard op te treden tegen de situatie, die zich ook nog de afgelopen week heeft voorgedaan.
Bij de actie eind augustus waren ook nog ambtenaren van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) en van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Ter plaatse trof het team onder meer een installatie aan om houtskool te maken en een illegale varkensfokkerij. Domeinbeheer stelde vast dat het terrein eigendom is van de Agrarisch Visserij Beheer (AVB, voorheen LVV) en bestemd is voor landbouw. De personen die het terrein beheren kregen opdracht om onmiddellijk te stoppen met houtskoolproductie en een aanvraag voor een exploitatievergunning te doen.
Dat zwerfafval een groot probleem is op Curaçao, is alom bekend. Vorige week nog publiceerde deze krant een artikel over een vrachtwagen die door de politie in bewaring is gesteld, na het illegaal dumpen van afval bij Fortuna Ariba. Diezelfde dag nog publiceerde de GMN-minister op zijn Facebookpagina een afbeelding waarop te zien is dat er - verspreid over het hele eiland - 29 illegale vuilstortplaatsen geregistreerd zijn. Van deze clandestiene vuilnisbelten zijn er 12 actief, 12 vertonen onregelmatige/afnemende activiteit en 5 zijn inactief. De stortplaatsen bevinden zich bij Groot Santa Martha, Rio Magdalena, Harmonie, Seru Kandela 2, Daniel, Santa Maria, Playa Kanoa, Ronde Klip, Blue Bay, Boka Sami, Attaf, Sapate, Koraal Specht, Dam Pretu 1, 2 en 3, en Rooi Santu 1.
Burgers die mensen illegaal afval zien verbranden of illegaal vuilnis zien dumpen op locaties waar dit niet is toegestaan, kunnen contact opnemen met het X-Team tijdens kantooruren op het telefoonnummer 5252587 of 08000877 of via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ze kunnen ook contact opnemen met de politie via het nummer 917.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.