Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het kader van de ‘verzachting’ van de inkorting op de arbeidsvoorwaarden, zal de overheidssubsidie aan Autobusbedrijf Curaçao (ABC) volgend jaar met 3 procent worden opgehoogd en met ingang van het jaar 2024 met (nog eens) 12,5 procent.

BusZo is tijdens de begrotingsbehandeling duidelijk geworden.
In geld uitgedrukt betekent dit ongeveer 300.000 gulden erbij in 2023 en in het jaar erna gaat het om aanvullende één miljoen. Dit gaf de minister van Financiën te kennen in zijn antwoorden op vragen vanuit de Staten. De bewindsman geeft aan met de directie van ABC om tafel te zitten om na te gaan hoe het openbaartransportbedrijf tegemoet kan worden gekomen en welke ruimte de Landsbegroting daarvoor biedt.
Echter, het moet altijd ‘budgetneutraal’ gebeuren. De minister herhaalt wat al bekend was, namelijk dat uit een onderzoek van het Belastingaccountantsbureau BAB is gebleken dat het busbedrijf, een overheids-nv, niet in staat is aan haar belastingverplichtingen te voldoen. Met andere woorden: het Land betaalt minder subsidie aan ABC, maar omgekeerd ontvangt het Land geen loonbelasting en sociale premies van het busbedrijf.
Voor de Covid-19-crisis kreeg ABC jaarlijks 9,1 miljoen, maar deze werd vanaf 2020 met 1,3 miljoen ingekort. Er zal samen aan ‘een duurzame oplossing’ worden gewerkt, aldus de regering, zonder aan te geven in welke richting wordt gezocht.

Inkorting subsidie breekt busbedrijf op

Dringend beroep vakbond UGTK/Cadmu op Statenleden
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Niet de directeur van overheids-nv Autobusbedrijf ABC doet een beroep op de regering om het subsidiebedrag op te trekken, maar de vakbondsleider van UGTK/Cadmu vraagt de 21 parlementariërs om de Landsbegroting bij te stellen.
Dat blijkt uit een brief van voorzitter Wendell Muelen aan de Staten. In verband met de begrotingsbehandeling heeft UGTK/Cadmu de gekozen volksvertegenwoordigers aangeschreven om de overheidssubsidie weer terug te brengen op het oude niveau.
Op het moment staat de subsidie die het openbaar transportbedrijf jaarlijks ontvangt op 7,8 miljoen gulden. Maar dit was jarenlang 9,1 miljoen. In verband met de coronacrisis is daar op ingekort door de overheid. Met 1,3 miljoen. Dat is bijna 15 procent en dat vertegenwoordigt een flinke bezuiniging.
Volgens Muelen hebben de werknemers van het ABC Busbedrijf vanaf het jaar 2020 ‘grote offers’ gebracht, door in te leveren op hun arbeidsvoorwaarden, zoals indexering, periodiek, vakantiegeld, bonus en meer. ,,Om zodoende het bedrijf in leven te houden”, stelt de voorman van UGTK/Cadmu.
,,Het is niet rechtvaardig en evenmin verantwoordelijk om de inkorting met 1,3 miljoen op de subsidie aan ABC aan te houden”, schrijft hij aan de Statenleden van coalitie en oppositie, erop wijzend dat het busbedrijf er feitelijk vooral is voor de lagere-inkomensgroepen, waardoor de tarieven zo laag mogelijk worden gehouden.
Het verzoek aan de parlementariërs van Curaçao is om gedurende de behandeling van de Landsbegroting 2023 een wijziging aan te brengen in het subsidiebedrag van 7,8 miljoen en dit weer op te trekken naar 9,1 miljoen. Met ingang van het nieuwe jaar dus. ,,We hopen te kunnen rekenen op uw steun ten behoeve van ABC en de Curaçaose gemeenschap.”
ABC Busbedrijf verkeert feitelijk al jaren in financiële problemen. Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) heeft onlangs een onderzoek naar de afdracht van belastingen en sociale premies afgerond. De situatie van de overheids-nv die namens het Land Curaçao belast is met het openbaar vervoer is zodanig verslechterd dat ABC al langer niet in staat is te voldoen aan de wettelijk verplichte afdrachten van (loon)belasting en sociale premies.
Op een verzoek om inzage in het rapport of ten minste de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen, kreeg het Antilliaans Dagblad nul op het rekest. Het wordt door de regering bestempeld als vertrouwelijk, hoewel het hier om een publieke entiteit gaat die jaarlijks miljoenen aan gemeenschapsgeld ontvangt.
Het openbaar transportbedrijf zou maandelijks zo’n twee ton tekort komen om de operationele uitgaven te kunnen voldoen. Verschillende factoren spelen een rol: de overheidssubsidie die is verlaagd; de brandstofkosten die zijn gestegen; en de hoeveelheid passagiers is (drastisch) verminderd.
Directeur van de overheids-nv is John Cijntje. Hij legde al eerder uit dat ABC Busbedrijf al langer kampt met gebrek aan financiële middelen, maar dat de coronacrisis de genadeslag gaf. Want mede in verband met de restrictiemaatregelen en de lockdowns is de onderneming naar schatting zo’n 1,8 miljoen aan kaartjesverkoop misgelopen. Tegelijkertijd werd 1,3 miljoen minder aan subsidie ontvangen; bij elkaar 3,1 miljoen minder aan inkomsten. Ook de passagiersaantallen bevonden/bevinden zich op slechts zo’n circa 40 procent van niveaus voorheen.
Zelfs als vakbond UGTK/Cadmu zijn zin krijgt en er komt jaarlijks weer 1,3 miljoen aan subsidie bij, dan nog zijn de problemen niet uit de wereld. Want elke maand komt het bedrijf circa twee ton tekort. Dat is 2,4 miljoen in een jaar.
De vraag is of een tariefsverhoging zoden aan de dijk zet. De laatste verhoging, voor Covid-19, heeft jaren op zich moeten laten wachten. Er moest op een bepaald moment zelfs gestaakt worden door het personeel om er 30 cent bij te krijgen. Maar ook dat dekt de kosten niet.
Tegenwoordig telt ABC circa 137 werknemers, waarvan er 81 chauffeur zijn. Het bedrijf beschikt over circa 35 grote bussen die elke dag dienstrijden op 21 routes.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.