Al het nieuws

Martina: Op 21 juli uitbetaald

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ambtenaren op Curaçao krijgen op 21 juli de eenmalige gratificatie van 1.750 gulden uitbetaald. Dat gebeurt samen met het salaris van deze maand. Dat is mogelijk nu gouverneur Lucille George-Wout heeft ingestemd met het betreffende Landsbesluit.

gratificatieIn een op het laatste moment ingelaste Relato di Dia heeft minister Ornelio Martina (PNP) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) het nieuws gisteren bekendgemaakt. Het eenmalige extraatje geldt voor alle ambtenaren die sinds 15 juni 2022 actief in dienst zijn. Ook diegenen die gelijkgesteld zijn aan overheidspersoneel komen in aanmerking. Uitgezonderd zijn diegenen die per januari dit jaar een bijzondere vrijstelling van dienst hebben en medewerkers die zijn geschorst of een disciplinaire straf is opgelegd. Wie minder werkt dan in de functieomschrijving is bepaald, ontvangt een percentage van het volledige gratificatiebedrag.
De gouverneur heeft in de laatste week van juni het antwoord van de Raad van Ministers ontvangen op haar vragen bij het Landsbesluit. Toen al zei minister Martina dat het niet haalbaar was om de gratificatie nog voor 1 juli uit te betalen. Met de handtekening van de gouverneur onder het Landsbesluit is de weg vrij om alle ambtenaren een eenmalige gratificatie van 1.750 gulden te geven. Dat had de voorkeur van de BPD-minister boven een uitkering van drie procent vakantiegeld. George-Wout was niet direct overtuigd en vroeg verduidelijking aan de regering-Pisas. Op basis van het antwoord van de Raad van Ministers heeft zij een beslissing genomen.
In de aangepaste en in de Raad van Ministers goedgekeurde suppletoire begroting 2022 is een bedrag van 10,6 miljoen gulden gereserveerd voor de uitbetaling van de gratificatie. Volgens minister Javier Silvania (MFK) van Financiën heeft ook het College financieel toezicht (Cft) bevestigd dat er dekking is voor de 10,6 miljoen gulden.
BPD-minister Martina zei gisteren in zijn aankondiging - de Relato di Dia duurde vijf minuten - dat er vier redenen waren om de ambtenaren te belonen met een gratificatie: de sociaaleconomische crisis ten gevolge van de coronapandemie, een periode met veel zieken en coronabesmettingen onder het personeel, het traject van vervroegde uittreding (vvu) waardoor 446 ambtenaren uit dienst zijn getreden die niet werden vervangen, het extra werk in verband met de hervormingen in het Landspakket.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).