Al het nieuws

Op bevel rechter na kort geding Land

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op bevel van de rechter heeft ambtenarenvakbond Abvo de staking bij de brandweer beëindigd. Zaterdag zijn de leden die aan de acties meededen en waren ingeroosterd weer aan het werk gegaan.

De brandweerlieden staakten in november van dit jaar ook alHet kort geding was door het Land Curaçao aangespannen om ervoor te zorgen dat de staking werd beëindigd. De rechter ziet geen grond voor de acties, zo blijkt uit het vonnis dat zaterdag om 11.30 uur werd uitgesproken. Vakbond Abvo heeft geen redenen aangevoerd waarmee het gerecht kon worden overtuigd dat de staking rechtmatig was. Want op basis van ingebrachte documentatie is er geen sprake van een belangenconflict waar het stakingsrecht zou gelden. De acties zijn bovendien ‘niet proportioneel’.
Op bevel van de rechter kreeg de ambtenarenvakbond tot een uur na de uitspraak de tijd om die aan de leden bij de Brandweer bekend te maken. ,,In ieder geval via plaatsing van een oproep op de Facebookpagina.” En dat gebeurt ook. Zaterdag om 12.59 uur wordt het bericht geplaatst onder de kop ‘Attentie’. ,,Door middel van dit bericht dringt vakbond Abvo er bij al haar leden van de brandweer op aan zich op het werk te melden volgens het rooster van vandaag.”
Begin november klopten de brandweerlieden, tijdens werktijd, bij de Abvo aan nadat zij geen gehoor kregen bij hun chef. Wat de actievoerders het meest steekt is dat zij nog steeds niet zijn uitbetaald voor de stakingsdag ten tijde van het kabinet-Rhuggenaath. Samen met andere ambtenaren werd die dag actie gevoerd tegen de 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden, in verband met de liquiditeitssteun van Nederland.
De vorige regering besloot die dag te beschouwen als ‘no work no pay’. Dat besluit werd weliswaar teruggedraaid, maar het loon is nooit betaald, net zoals dat van de Tweede Paasdag. De stakende brandweerlieden beklagen zich verder over de pensioenregeling en het tekort aan personeel. De huidige minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) heeft begin november toegezegd een sollicitatieprocedure te openen om de 25 openstaande vacatures in te vullen.
Het leek er nog even op dat het kort geding niet nodig was. ,,Partijen hebben in de avond en nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 december overleg gevoerd, onder meer over de aandachtspunten van de Abvo”, schrijft de rechter in het vonnis. Volgens dagblad Èxtra zouden daarbij de advocaten van Land en Abvo, vertegenwoordigers van de ambtenarenvakbond en secretaris-generaal Etienne van der Horst van BPD aanwezig zijn geweest. Zaterdagochtend om 09.55 uur stuurt Abvo-advocaat Jansen via mail het bericht dat de vakbond ‘haar leden heeft opgeroepen de staking te beëindigen’ en dat dit ook werkelijk gebeurd is. Het blijkt te gaan om een mondelinge oproep en advocaat Peterson betwist namens het Land dat werkelijk iedereen weer aan het werk is en stelt zaterdagochtend 10.18 uur in antwoord op de mail van Abvo ‘dat de posten nog altijd niet naar behoren zijn bezet.’ Vandaar dar de rechter besluit het kort geding te vervolgen en het vonnis uit te spreken.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).