Al het nieuws

Eigen digitaal coronacertificaat (DCC) moet oplossing bieden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Binnen het Koninkrijk wordt samengewerkt aan het digitaal coronacertificaat (DCC) voor onder andere mensen die gevaccineerd zijn in het Koninkrijk, waaronder ook op Curaçao.
scannerMaar de landen ontwikkelen uiteindelijk hun eigen app voor het gebruik van het DCC.
Op de eilanden kan (nog) geen gebruik worden gemaakt van de Nederlandse CoronaCheck-app. Dit wordt naar voren gebracht door Iralice Jansen, epidemioloog en voorzitter van de projectgroep ‘Covid-19 vaccinatieprogramma Curaçao’, maar ook door de Nederlandse Gezondheidsminister Hugo de Jonge.
Jansen: ,,Meer informatie over het DCC zal door de overheid gecommuniceerd worden.” Uit een brief van de Nederlandse minister van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer blijkt dat de inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) geen gebruik kunnen maken van de Nederlandse CoronaCheck-app, die aantoont dat iemand is gevaccineerd of negatief getest. Daarmee kunnen Europese Nederlanders toegang krijgen tot onder andere festivals en feesten, maar kunnen ze ook vrij reizen binnen een groot deel van Europa.
De CAS-landen moeten dus hun eigen app maken, geeft De Jonge aan. ,,De CAS-landen zullen zich aansluiten bij het Europese DCC onder de vlag van het Koninkrijk.” Het DCC bewijst, via een QR-code, dat iemand is gevaccineerd tegen Covid-19 of recent negatief is getest.
‘Onder de vlag van het Koninkrijk’ betekent dat Nederland eindverantwoordelijk is. Maar de landen zullen de praktische uitwerking zelf moeten doen, zo benadrukt de Nederlandse bewindsman nog eens.
,,Een Memorandum of Understanding (MoU) wordt afgesloten tussen Nederland en de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk waarin afspraken worden gemaakt over de juridische en veiligheidsaspecten in relatie tot het beheren en uitgeven van de DCC’s. De landen ontwikkelen hun eigen apps voor het gebruik van de DCC’s. Gestreefd wordt om deze vanaf half juli in gebruik te kunnen nemen”, aldus De Jonge.
Mensen die op Curaçao gevaccineerd zijn, met of zonder een Nederlands Burgerservicenummer (BSN), belanden momenteel nog tussen wal en schip. Het registreren van in het buitenland verkregen vaccinatie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en dus het reizen binnen de EU zonder te hoeven testen, is nog niet mogelijk.
Dit wordt ook bevestigd op de website van de Rijksoverheid. Die antwoordt op de vraag ‘Volledig gevaccineerd in het ‘buitenland’?’: ,,Er is nu nog geen manier om uw vaccinatie in een niet-EU-land om te zetten in een coronabewijs in CoronaCheck. Hier wordt aan gewerkt.”
Wanneer dit is opgelost en wanneer de CAS/BES-eilanden zelf met een digitaal certificaat komen, is dus nog onbekend. Tot die tijd zal testen noodzakelijk zijn - afhankelijk van het geldende reisadvies. ,,Voor iedereen is deze pandemie en dus ook het DCC nieuw”, licht Jansen toe. ,,Achter de schermen wordt er hard aan gewerkt.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.