Martines kreeg twee staatssecretarisposten in kabinet-Pisas aangeboden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ondanks het aanbod om in ruil voor steun aan de coalitie met één Statenzetel twee staatssecretarissen te kunnen leveren aan het kabinet-Pisas (MFK/PNP) is KEM-voorman Michelangelo ‘Low’ Martines niet van plan zich zomaar bij de coalitie aan te sluiten.

kem2In een openhartig interview bij Perspektiva van radiozender Z-86/Curom vergelijkt hij de pas aangetreden regeringscombinatie van MFK (9 Statenzetels) en PNP (4 zetels) met ‘een rijdende auto die gaat botsen’. Het gaat fout, zo weet de parlementariër nu al.
Hij doelt op het feit dat beide partijen vóór de verkiezingen van 19 maart nog op allerhande manieren het de toenmalige regering-Rhuggenaath (PAR/MAN) probeerde onmogelijk te maken en vooral fel tegen alles waren wat ook maar iets te maken had met de afspraken die met Nederland waren gemaakt over liquiditeitssteun voor hervormingen, maar dat volgens KEM alles er nu op wijst dat de nieuwe regering gewoon hetzelfde doet.
Martines geeft aan dat hij en zijn partij, die als nieuwkomer met 4.542 stemmen één zetel in wacht wist te slepen, nog steeds worden benaderd om de coalitie een nóg bredere basis in het parlement te geven. Daarvoor mag Kòrsou Esun Mihó (KEM) aanschuiven bij de regering van premier Gilmar Pisas (MFK) en minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP).
,,Maar zo hongerig zijn wij niet”, zei hij gisteren in het vraaggesprek voor de radio. KEM stelt ook eisen; inhoudelijk, wat betreft de koers van het regeringsbeleid en dan ook in het bijzonder met betrekking tot de reactie op de Nederlandse voorwaarden in ruil voor financiële steun, maar ook daadwerkelijke inspraak door deelname. Met één of twee (dan nog te creëren, red.) staatssecretarisposten stelt Martines zich niet tevreden; hij wil ten minste een minister hebben die dan ook in de ministerraadvergaderingen kan participeren.

De portefeuilles die KEM het liefst wil, zijn Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW); Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP); en Onderwijs. Op het gebied van die onderwerpen heeft de partij campagne gevoerd en wil Martines ook iets kunnen betekenen voor zijn electoraat. Zelfs kreeg hij als lijsttrekker 3.024 persoonlijke stemmen. KEM was ook de grote verrassing bij de voorverkiezingen.
Samen met MFK en PNP was KEM tijdens de verkiezingsstrijd faliekant tegen de afspraken die toenmalig premier Eugene Rhuggenaath (PAR) met Nederland had gemaakt en ook tegen de voorgestelde consensusrijkswet Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). Martines laakt nu het feit dat het kabinet-Pisas, amper drie weken aan de macht, nu toch neigt in te stemmen. ,,Daarom stap ik niet in een auto, waarvan je nu al weet die die gaat verongelukken.”
MFK en PNP samen hebben 13 van de 21 Statenzetels en daarmee al een ruime meerderheid. Met de zetel van KEM erbij zou de coalitie kunnen rekenen op 14 van de 21 en dus op twee derde van het Curaçaose parlement. Daarmee kunnen bepaalde wetten gemakkelijker worden aangepast, zoals de omstreden screeningswet in verband met toelating van kandidaat-ministers.
Twee politici kwamen de laatste keer niet goed door de screening: voor PNP was dat partijvoorzitter Ramon Chong en voor MFK was dat Eduard Braam, nummer vijf op de verkiezingslijst.
Volgens juristen mag betwijfeld worden of de bepaling die in de screeningswet staat - alleen te wijzigen als twee derde van de Staten vóór stemt - wel rechtsgeldig is. Met recht kan worden betoogd dat die bepaling in strijd is met de Staatsregeling. ,,Maar kennelijk willen ze het zekere voor het onzekere nemen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.