Al het nieuws

Negatief advies Nederland geldt niet voor Cariben

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Den Haag - Het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt door Nederland niet als buitenland behandeld, zo heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd in verband met het algemeen negatieve reisadvies voor Nederlanders in de periode rond kerst.

Toerisme opgeluchtDaarmee haalt de toeristische sector van Curaçao opgelucht adem. Dat geldt ook voor de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft voor buitenlandse vakanties in de kerstperiode een negatief reisadvies geadviseerd.
Dit zal echter niet voor Curaçao en de andere eilanden van het Koninkrijk gelden. Wel moeten ze code geel hanteren. Dat heeft de Nederlandse minister-president Rutte gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt.
Het reizen naar het buitenland is niet verboden, maar het gaat om een dringend (negatief) advies dat tot half januari geldt. Wat er daarna mogelijk is, kon Rutte gisteren nog niet zeggen. De Nederlandse regering wil niet dat mensen het virus meenemen vanuit het buitenland, zoals begin dit jaar gebeurde. Toen raakten veel personen onder meer besmet op de skivakantie.

Een negatief reisadvies voor binnenlandse vakanties is niet wenselijk, zegt Rutte. Volgens hem moeten mensen zich ook kunnen ontspannen, bijvoorbeeld in een hotel of buitenhuisje. Dat in het reisadvies een uitzondering wordt gemaakt voor de zes Caribische eilanden is een opluchting voor de lokale toeristenbranche.
Eerder liet voorzitter Hans Slier van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) weten dat een negatief reisadvies rampzalig zou zijn voor Curaçao. Nu blijft de mogelijkheid voor Nederlandse toeristen om de eilanden te bezoeken, ook in de kerstperiode, bestaan, mits ze code geel hebben.
Bonaire staat vanaf vandaag op code geel. Doordat Bonaire het coronavirus goed onder controle heeft, heeft gezaghebber Edison Rijna enkele weken geleden een verzoek ingediend bij Nederland om het eiland weer op code geel te zetten. ,,Het heeft even geduurd voordat er een antwoord kwam. Dit omdat Nederland eerst wilde kijken naar de situatie van alle eilanden in het Koninkrijk. Overleg heeft meer tijd gekost dan verwacht.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken verandert vandaag de code en dan zal er meer informatie worden gegeven.
Vrijdag liet de gezaghebber doorschemeren dat hij met de toeristenbranche in overleg is over eventuele alternatieven. Bonaire Hotel and Tourism Association (Bonhata) dringt er al langer op aan om het luchtruim weer open te stellen, ook voor (delen van) de Verenigde Staten en Rijna lijkt dit nu serieus te overwegen.

Na de persconferentie van Rutte liet Rick van der Pluijm, hoofd van TUI Dutch Caribbean, weten ‘enorm blij’ te zijn met het feit dat passagiers uit Nederland naar Curaçao mogen blijven reizen. ,,Er is veel belangstelling voor reizen naar Curaçao en dat zal alleen nog maar toenemen. Reizigers weten dat er een streng testregime is en weten dat ze van een ontspannen vakantie kunnen genieten op Curaçao met de genomen maatregelen. Ik realiseer me dat de maatregelen hier strikt zijn, maar het betekent wel dat de situatie in de grip is”, aldus Van der Pluijm.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.