Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Om de toenemende Venezolaanse vluchtelingenstroom het hoofd te bieden, wordt de kust deze week afgesloten. Dat besluit heeft de Raad van Ministers (RvM) vorige week genomen, zo laat minister Quincy Girigorie (PAR) tegenover het Antilliaans Dagblad weten. 


Kamervragen vluchteli VenezuelaVorige week hield de kustwacht nabij Fuik 51 Venezolanen aan die illegaal het land probeerden binnen te komen. Een week eerder werden op Klein Curaçao 29 Venezolanen, waaronder twee kinderen, gearresteerd. Hoewel Norberto Ribeiro vorige maand nog in de hoedanigheid van vicepremier liet weten dat er geen sprake is van massale migratie van Venezolanen naar Curaçao, blijkt het probleem nu toch ernstiger dan gedacht. Eerder maakte NRC bekend dat er op Curaçao tussen de vijf- en tienduizend illegale Venezolanen zijn. ,,Een groeiend probleem”, zo erkent Girigorie, die vorige week maandag als nieuwe Justitieminister de eed aflegde. ,,Het heeft veel aandacht van de regering.”

De Raad van Ministers heeft vorige week een commissie geïnstalleerd - bestaande uit de ministers van Justitie, Algemene Zaken, Gezondheid, Milieu en Natuur, Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn en Financiën - om de groeiende vluchtelingenstroom tegen te gaan. ,,We hebben hierbij verschillende ministeries betrokken, waaronder dat van Algemene Zaken omdat het hierbij niet slechts om een probleem van Curaçao gaat, maar van het hele Koninkrijk”, aldus Girigorie. De commissie behandelt verschillende aspecten van de problematiek, waaronder het repressieve gedeelte. Maar, zo geeft Girigorie aan, dat is slechts een klein gedeelte van het veel grotere probleem. Daarom is bij diezelfde RvM-bijeenkomst besloten de kust af te sluiten.
Hoewel Girigorie nog niet veel informatie kan geven omdat de nodige werkzaamheden hiervoor deze week worden uitgevoerd, laat hij wel weten dat er verschillende mogelijkheden zijn om de kust dicht te gooien. Zo wordt de samenwerking met de kustwacht geïntensiveerd en zal deze instantie ‘around the clock’ controles uitvoeren. Ook de controles van de politie, onder andere in de binnenstad, zullen in dit kader toenemen. Want, zo stelt Girigorie: ,,Cijfers bewijzen dat voor iedere persoon die wordt aangehouden, zeven anderen het wél is gelukt Curaçao illegaal te betreden.”
Ook wordt een onderzoek ingelast om na te gaan hoe het de vluchtelingen op bepaalde momenten toch lukt om Curaçao illegaal te betreden. ,,Dat betekent dat zij vanuit Curaçao hulp krijgen. Waar komt die hulp precies vandaan? Iemand moet weten en vervolgens doorgeven op welk moment het het makkelijkst is om op Curaçao aan land te komen. Dat moeten wij gaan onderzoeken”, zo geeft de minister van Justitie te kennen.
De Venezolanen die vorige week door de kustwacht in de kraag zijn gegrepen, worden nog vastgehouden in afwachting van deportatie, zo bevestigt Girigorie. Hoewel verschillende factoren bijdragen aan het besluit wanneer iemand wordt gedeporteerd - zoals ruimte op een vlucht - speelt hier nu ook het financiële gedeelte een rol, zo stelt de Justitieman. ,,Het wordt wel een hele dure grap als het land voor alle illegale Venezolanen op Curaçao een ticket moet gaan betalen om ze terug te sturen. Daarom zijn we aan het kijken of de persoon in kwestie zelf, of misschien een familielid, het ticket terug kan betalen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).