Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - EU Global Action on Space heeft de afgelopen dagen Bonaire uitgekozen voor een conferentie over de kansen die het Europese ruimteprogramma biedt aan overheden, bedrijven en organisaties in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.

bonruimteprogrammaDe tweedaagse conferentie vond plaats op Bonaire, omdat daar momenteel wordt gewerkt aan de bouw van een grondstation voor Galileo.
EU Global Action on Space is een nieuw initiatief van de Europese Commissie dat naar verluidt veel kansen zal bieden aan belanghebbenden, bedrijven en actoren uit de industrie van over de hele wereld. ,,Zij zullen meer te weten kunnen komen over het ruimtevaartprogramma van de EU en de voordelen ervan in regionale contexten, kunnen deelnemen aan business coaching-activiteiten en de samenwerking tussen EU- en niet-EU-bedrijven kunnen intensiveren. Bovendien krijgen ze inzicht in het wereldwijde ruimtevaartecosysteem en krijgen ze de kans om webinars, evenementen en studiebezoeken bij te wonen die zijn aangepast aan elke regio”, aldus de organisatie.
Het initiatief komt van het directoraat-generaal Defensie-industrie en Ruimtevaart van de Europese Commissie, dat tot doel heeft het ruimtevaartprogramma van de EU en de vlaggenschiponderdelen daarvan, Copernicus, Galileo en Egnos, wereldwijd te promoten en de samenwerking tussen de EU en de mondiale ruimtevaart- en niet-ruimtevaartsectoren in de hele waardeketen te bevorderen.
Galileo is het niet-militaire satellietnavigatiesysteem van de Europese Unie (EU). Het kan behalve voor bepaling van tijdsduur en plaats, ook voor andere diensten beschikbaar worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan noodhulp (zoeken en vinden), het opsporen van sargassum en volgen van orkanen. In augustus 2021 is het startsein gegeven voor het proces voor de realisatie van een Galileo Sensor Station op Bonaire. Het komt op het terrein van WEB gelegen aan de Queen’s Highway. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) de opdracht gegeven voor het ontwerp en de uitvoering van de bouw van het project. Het sensorstation bestaat uit drie schotelantennes met een diameter van 2,5 meter met daarbij een onbemand gebouw met ruimtes voor computers en ontvangers, opslag, kantoorruimte en een wachthuis voor beveiligingsmensen. Het zou in de eerste helft van 2024 operationeel moeten zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.