Van onze correspondent
Kralendijk - Sinds zaterdagmiddag spoelt er sargassum aan op Sorobon. Niet veel, maar genoeg om aan het werk te moeten om het wier op te ruimen van de stranden zodat de toeristen er niet veel last van hebben.Surfers konden tot gisteren nog gewoon het water op zonder al te veel overlast van wier dat aan de vin blijft hangen.

BONsargassumDe Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) waarschuwt al langer voor de komst van het zeewier dat normaal gesproken in de maanden februari, maart en april voor overlast kan zorgen. Vorige week was er al wat gespot een de oost- en zuidkust. Het sargassum komt vanaf de Sargassozee richting het eiland nadat er delen van de drijvende matten zijn afgebroken. Daar vormt het wier een belangrijk leefgebied voor meer dan 250 soorten vissen en ongewervelde dieren, waaronder veel soorten die nergens anders voorkomen. Op Bonaire is het juist een gevaar voor het zeeleven. Wanneer het aanspoelt verstikt het alles wat daaronder leeft en wanneer het op de kust terecht komt gaat het rotten met een akelige stank tot gevolg.
In 2018 was het voor het eerst dat het sargassum echt voor overlast zorgde. Met man en macht is er toen gewerkt aan het opruimen van het aangespoelde sargassum op de oostkust. Natuurstichting Stinapa riep via Facebook en andere kanalen mensen op om te komen helpen bij Sorobon en Lagun. Maar er was bijna niet tegenop te scheppen. Het materiaal waarmee het zeewier moest worden verwijderd bleek niet echt geschikt om de grote hoeveelheden te verwijderen en sindsdien is er het nodige geïnvesteerd. Er zijn drijfarmen (booms) aangeschaft om het zeewier op de vangen voordat het de mangroven indrijft en om het naar één punt te leiden, waarna het makkelijk uit het water kan worden geschept. Tegenwoordig beschikt Stinapa over zwaar materieel om zo snel mogelijk zo veel mogelijk wier op de kant te krijgen, waarna het met vrachtwagens wordt afgevoerd en op een plek wordt gedumpt waar de stank niet voor overlast zorgt.
Volgens een van de ondernemers op Sorobon lijkt het tot nu toe mee te vallen. In de nacht van zaterdag op zondag was er een kleine hoeveelheid aangespoeld op het strand bij zijn bedrijf maar daar was om 9.00 uur al niets meer van terug te vinden. Het lijkt vooralsnog met een sisser af te lopen. Gisteren was er bij Stinapa en bij de overheid niemand aanwezig om een update te geven over wat er mogelijk nog naar Bonaire drijft.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.