Al het nieuws

Toeristensector overvallen door ‘plotseling’ besluit eilandsraad

Van onze correspondent
Kralendijk - Dinsdagavond is de Afvalwaterheffing ingevoerd door de eilandsraad. Dit betekent dat restaurants zeshonderd dollar per jaar gaan betalen en hotels ditzelfde bedrag, maar dan per kamer en alleen als ze aangesloten zitten op het riool. Bonaire Hotel and Tourism Association (Bonhata) is furieus omdat er volgens voorzitter Luite Berkenbosch geen voorafgaand overleg met de sector heeft plaatsgevonden. Hij noemt het een zeer onaangename verrassing en ‘bij de wilde spinnen af’ en overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid.

F15 OPBON afvalwaterheffingDe verordening gaat al in per 1 januari aanstaande en dat is volgens Berkenbosch sowieso een probleem voor de sector. ,,Ook al zouden we het eens zijn met een bedrag voor afvalwaterheffing, dan krijgen we niet de kans om dit in onze prijzen te verwerken. We werken namelijk met prijsafspraken met Tour Operators en vele prebookers hebben al betaald dan wel gereserveerd voor een bepaald bedrag”, zo legt hij uit. Wat de sector het meeste steekt is dat ze minstens twee keer per maand met het Openbaar Lichaam om tafel zitten en ook een plek hebben in de Centraal Dialoog. ,,Aan ons wordt dan bijvoorbeeld gevraagd om de lonen in de horeca op een fatsoenlijk niveau te brengen. Daar stonden we wel voor open mits er een aantal andere zaken voor de werkgevers zouden verbeteren. Zoals het verlagen van de costs of doing business door bijvoorbeeld een structurele subsidie op energie en versnelde procedure van verlenen van werkvergunningen zodat de verdiencapaciteit van bedrijven kan verbeteren.” Er is volgens hem terloops wel eens gesproken dat de afvalwaterheffing er mogelijk aan zat te komen, maar nooit per wanneer en ook niet de hoogte van de heffing. Hij rekent voor dat een hotel met honderd kamers zestigduizend dollar moet betalen. ,,Dat hotel had twintig medewerkers iedere maand 250 dollar extra kunnen betalen.”

Volgens de fractieleider van oppositiepartij Partido Demokrátiko Boneriano (PDB), Clark Abraham, is de nieuwe verordening afgelopen maandag in de commissie Beheer en Ondersteuning (B&O) besproken. Abraham vraagt tijdens de vergadering nadrukkelijk of de datum van 1 januari niet ‘wat kort dag is’ zo blijkt uit een opname van maandagavond. Het antwoord van een door het BC afgevaardigde ambtenaar is dat het ‘haalbaar is’. Volgens Abraham hebben de leden van de commissie ook te horen gekregen dat er met de sector is overlegd. Dinsdagavond stemde de eilandsraad unaniem voor de nieuwe heffing. ,,We moeten er toch op kunnen vertrouwen dat het BC de waarheid vertelt. We kunnen moeilijk alles wat er gezegd wordt gaan controleren”, aldus Abraham.

De leden van Bonhata kwamen gistermiddag ‘in spoedzitting’ bij elkaar om een formeel standpunt te bepalen. Volgens Berkenbosch waren er veel emoties omdat ze vinden dat wat er nu gebeurt niet proportioneel is. ,,Op deze manier komen de kosten voor de riolering voor tachtig tot negentig procent voor rekening van de restaurants en hotels. Andere aansluitingen betalen nauwelijks iets”, aldus de voorzitter van Bonhata die meteen aangeeft blij te zijn met de riolering en dat de leden niet tegen een vorm van afvalwaterheffing zijn. Maar dan wel eerlijk verdeeld. Besloten is om een brief te sturen naar verantwoordelijk gedeputeerde Hennyson Thielman en er wordt serieus overwogen om een rechtszaak te beginnen. Over de vraag of de sector, zoals Thielman heeft gevraagd, bereid is de lonen te verhogen is hij kort. ,,We waren bereid hiernaar te kijken maar hebben gelukkig nog geen ‘ja’ gezegd. Na vandaag gaan we dit niet doen.” Volgens Berkenbosch bleek gistermiddag dat er inderdaad niemand van Bonhata benaderd is door de overheid over deze heffing, behalve een ondernemer die er tijdens een informeel gesprek met Thielman over heeft gesproken. ,,Maar deze gaf aan hier geen voorstander van te zijn en dacht dat de kous daarmee af was.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).