Van onze correspondent
Kralendijk - Fundashon Alzheimer Bonaire (FAB) heeft afgelopen vrijdag een lezing georganiseerd met als thema ‘Kwaliteit van leven en pijn bij mensen met gevorderde dementie’. De lezing werd gegeven door dokter Paulien van Dam die gespecialiseerd is in ouderengeneeskunde.
Van Dam heeft in Nederland onderzoek gedaan hoe mensen met dementie pijn ervaren en nu ze min of meer toevallig op het eiland was, wilde FAB van de gelegenheid gebruik maken om zorgmedewerkers, mantelzorgers, maar zeker familieleden van personen met dementie, kennis te laten nemen van ontwikkelingen op dit gebied.
Kun je met een vaste lage dosis paracetamol de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren? Om die vraag draaide het in een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum dat door projectleider en gezondheidswetenschapper Monique Caljouw en Van Dam vanaf 2018 is uitgevoerd. ,,Mensen met dementie kunnen vaak niet meer verwoorden wat ze voelen. Ze hebben soms pijn zonder dat de omgeving dat doorheeft en krijgen daar dan geen medicijn voor”, aldus Van Dam destijds in een interview. ,,Uit onderzoek weten we ook dat mensen met dementie dankzij pijnmedicatie, beter kunnen gaan functioneren. Ze slapen bijvoorbeeld beter en zijn minder onrustig.”
Tijdens het onderzoek, waarbij een groep mensen met gevorderde dementie paracetamol kreeg toegediend en een andere groep een placebo, kwamen positieve geluiden naar voren vanuit de verzorgenden. Maar uiteindelijk bleek er geen significante verbetering van de kwaliteit van leven te zijn op groepsniveau. ,,Toediening van paracetamol op vaste tijden aan mensen met gevorderde dementie helpt niet om hun discomfort, pijn, neuropsychiatrische symptomen en verminderde levenskwaliteit te verbeteren”, aldus de conclusie in 2021. Wel hadden enkele personen duidelijk baat van paracetamol. Het is volgens Van Dam daarom interessant om meer specifiek te weten te komen welke personen met dementie baat zouden kunnen hebben bij een behandeling met paracetamol.