Al het nieuws

Politiek Bonaire over strijd tegen klimaatverandering

Van onze redactie
Kralendijk - Hoe worden de drie bijzondere gemeenten in de Cariben beschermd tegen klimaatverandering? De lokale partijen op Bonaire wachten nog altijd op een reactie vanuit het Nederlandse kabinet.

bonairewachtMinister Rob Jetten (D66) van Klimaat en Energie beloofde rond de zomer met een ‘routekaart’ te komen voor de drie Caribische gemeenten. De Tweede Kamer eiste begin dit jaar dat het kabinet-Rutte snel met een plan komt.
Wat coalitiepartij CDA betreft, draaien de drie BES-eilanden uiterlijk in 2035 op honderd procent groene energie. Verschillende lokale partijen denken dat het plan haalbaar is, zeggen ze in een gesprek met mediapartner Caribisch Netwerk.
De lokale partijen wijzen er wel op dat het Nederlandse kabinet nog een hoop in te halen heeft. Bonaire wacht bovendien nog altijd op de ‘routekaart’ van klimaat-minister Jetten en het geld om verder te verduurzamen.
,,In de Caribische regio waren wij met duurzame energie zelfs koploper”, aldus eilandraadslid Desirée Coffie (M21). ,,Waren. Want helaas is dat aandeel door de groei van het eiland en de bouw van al die extra hotels - met dus een extra vraag naar energie - nu helaas gedaald.” Het voorstel om in 2035 volledig op groene energie over te gaan is realistisch, vindt Coffie. ,,Juist omdat we zo klein zijn kunnen we sneller veel gedaan krijgen.”
Bonaire heeft al een plan gepresenteerd aan Nederland om de elektriciteit op het eiland voor 75 procent groen te maken. Pas begin dit jaar besloot politiek Den Haag gehoor te geven aan het plan uit Bonaire om de energie verduurzamen.
,,De olie die wij nu gebruiken, moet zo snel mogelijk vervangen worden door alternatieve duurzame manier om elektra en water te produceren”, zegt MPB-leider Elvis Tjin Asjoe. ,,Voordat we het jaar 2035 hebben bereikt, draaien we al lang op duurzame energieproductie”, denkt hij.
Het bestuurscollege (MPB en UPB) hebben met gezaghebber Edison Rijna eerder dit jaar besloten om de zogeheten Klimaattafel Bonaire op te richten. Daarmee wil het bestuur de impact van klimaatverandering in kaart brengen. UPB is door Caribisch Netwerk meerdere keren benaderd voor een reactie. Partijleider James Kroon is in de afgelopen weken echter niet op de uitnodiging ingegaan.
,,Het is niet onhaalbaar dat Bonaire in 2035 volledig op groene energie draait”, vindt eilandraadslid Clark Abraham van Demokrat/PDB. ,,Maar we moeten wel de nuance van de problematiek van Bonaire begrijpen.” Bonaire is weliswaar klein, maar de inhaalslag is groot, stelt hij. ,,Stel dat we elk jaar een miljoen beschikbaar krijgen zodat mensen hier thuis zonnepanelen gaan gebruiken. Nou, op dat tempo zijn we dan zo veertig jaar verder. En dan hebben we het nu nog alleen over zonnepanelen, want de overstap naar bijvoorbeeld elektrische auto’s kost nog meer.”
Wat coalitiepartijen D66, CDA en oppositiepartij GroenLinks betreft, moeten de bijzonder gemeenten in de Cariben zelfs een ‘showcase’ worden voor de rest van de wereld. ,,Voor het hele klimaatdossier moeten we op Bonaire fondsen gaan aanboren”, vindt Tjin Asjoe. ,,Het is iets wat we samen moeten aanpakken met het Nederlandse kabinet en de Europese Unie. Want bijvoorbeeld het elektrisch rijden is ook een Europese wens.”
De lokale politiek moet zelf ook meer doen, meent ook Coffie. ,,Ik vind dat we voor onszelf moeten gaan vaststellen wat onze visie is. Waar willen wij heen als Bonaire? En hoe willen we daar komen?” Maar volgens M21 kan de lokale politiek ook moeilijker beslissingen nemen door het gebrek aan betrouwbare informatie. ,,Hier op Bonaire hebben we, in tegenstelling tot Europees Nederland, nog nooit een groot wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de impact van klimaatverandering op ons. Ik vind het heel erg, dat wij tot nu toe nog niet eens weten wat ons te wachten staat.”
Overigens zijn inmiddels verschillende wetenschappelijke onderzoeken gestart naar de impact van klimaatverandering op de Caribische eilanden, schrijven verslaggevers Marit Severijnse en John Samson. Dat loopt via Island(er)s at the Helm, een collectief van (Caribische) wetenschappers. Daphina Misiedjan doet bijvoorbeeld onderzoek naar de impact die klimaatverandering heeft op de sociale ongelijkheid en achterstelling.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).