Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Recent heeft een patiënt op Bonaire een unieke medische procedure ondergaan. Tijdens een operatie in het ziekenhuis van Fundashon Mariadal (FM) keek een chirurg van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) op afstand mee.

BonuniekeDat gebeurde met ‘smart glasses’ (slimme bril) waardoor tijdens de ingreep directe digitale ondersteuning plaatsvond.
De manier waarop de operatie is uitgevoerd is volgens FM een medische primeur voor de eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Chirurg Ralph Gadiot van FM verrichtte een kijkoperatie van de buik waarbij hij ‘smart glasses’ droeg. Chirurg Jurriaan Tuynman in het Amsterdam UMC kon daardoor meekijken. De bevindingen van deze ingreep zijn volgens het ziekenhuis van grote waarde voor de verdere behandeling. Dezelfde avond was de patiënt alweer thuis.
Dankzij de beoordeling op afstand kan de vrouw waarschijnlijk sneller haar aanvullende behandeling krijgen in het Amsterdam UMC. De chirurg in Amsterdam heeft de buikholte immers al van binnen gezien zonder zelf de kijkoperatie uit te hoeven voeren. De patiënt is tevoren geïnformeerd over de ‘meekijkoperatie’ en heeft toestemming verleend. De digitale informatie is volledig beveiligd door de fabrikant van de bril en deze informatie wordt nergens opgeslagen om zo de privacy te waarborgen. ,,De patiënt hoeft nu niet voor een behandelplan naar Nederland te worden uitgezonden. Dit heeft grote voordelen voor zowel de patiënt als het behandelend team.” FM gaat onderzoeken hoe deze technologie in de toekomst vaker kan worden ingezet om zo de zorg verder te verbeteren voor de inwoners van Bonaire en de buureilanden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.