Al het nieuws

Extra geld voor eilanden

Van onze correspondent
Den Haag - Net als in Europees Nederland komt er op 1 oktober ook in Caribisch Nederland een einde aan de coronasteunmaatregelen voor het bedrijfsleven.

BESDe extra vrije uitkering voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) wordt juist verhoogd om maatwerk te kunnen verlenen in de overgangssituatie. Dat schrijven de betrokken bewindslieden van het demissionaire kabinet aan de Tweede Kamer.

De Tijdelijke subsidieregeling loonkosten en inkomstenverlies CN en de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten BES worden na het derde kwartaal, dus per 1 oktober, beeïndigd. ,,Het kabinet neemt dit besluit op basis van de huidige epidemiologische en economische situatie in Caribisch Nederland, die geen aanleiding geven om op dit moment tot een ander besluit te komen dan in Europees Nederland.”

Voor het vierde kwartaal wordt een miljoen euro vrijgemaakt voor aanvullend eilandelijk beleid. Dit extra geld komt bovenop de al verhoogde vrije uitkering die in het derde kwartaal wordt uitgekeerd ‘omdat er rekening mee moet worden gehouden dat de situatie bij het aflopen van de huidige maatregelen niet al binnen alle sectoren in een keer ‘normaal’ is’.

In principe is de verdeelsleutel tussen de eilanden voor de extra uitkering gelijk aan die voor de vrije uitkering. ,,Maar indien de epidemiologische of sociaaleconomische context hiertoe aanleiding geeft, kan hiervan worden afgeweken”, schrijft het kabinet. Als hiervoor aanleiding is, dan zal er een nieuw besluit worden genomen over de verdeling.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).