Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - Regeringscommissaris Mike Franco heeft zich in zijn nieuwjaarstoespraak optimistisch getoond over 2019.

Franco Hij bedankte de Statianen voor hun geduld en het vertrouwen in 2018 voor hem en zijn team. Want het was een jaar met ‘onverwachte uitdagingen en veranderingen’.
Franco werd in februari aangesteld door de regering in Den Haag om op Sint Eustatius orde op zaken te stellen. Het zittende bestuur en de Eilandsraad werden afgezet wegens onbehoorlijk bestuur en mismanagement.
,,Het was een hele opgave met veel planning en voorbereiding”, aldus Franco over zijn aantreden en het samenbrengen van twee bestuursculturen. ,,Het was een ongebruikelijke situatie waarin bijna alles een prioriteit was.”
Over de toekomst herhaalde Franco wat hij tijdens de viering van Statia Day in november had beloofd. Er komen veel projecten aan waarvoor de contracten inmiddels zijn getekend. Daartoe behoren de restauratie van de toren van de hervormde kerk en de begraafplaatsen, wegenherstel, de bouw van het Emergency Operating Centre, bescherming tegen erosie en het opruimen van autowrakken.
,,Deze projecten garanderen banen voor de inwoners en het is mijn ambitie om op deze weg door te gaan in 2019 met meer ontwikkelingen, zoals een nieuwe terminal voor de luchthaven.” Ook staan sociale projecten en een nieuw bestuurskantoor op de planning. En de wederopbouw na de orkaanschade van 2017 gaat door.
Op bestuursniveau noemde Franco het opschonen van de registers van burgerzaken, trainingen voor ambtenaren en verdere verbetering van het financieel beheer. Dit gaat door in 2019. De regeringscommissaris had lof voor de ondernemers van Sint Eustatius, want dat is niet gemakkelijk op een klein eiland. ,,Jullie vertrouwen in de economie en de potentie van Statia is een positief signaal.” Franco is ‘optimistisch en toegewijd’ dat 2019 met behulp van de mensen van Sint Eustatius een ‘nog beter jaar’ wordt dan het vorige. ,,In elke uitdaging liggen mogelijkheden en door hand in hand samen te werken kunnen we ze aan.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).