Bopec reageert niet op vermeende wantoestanden aan boord
Van een onzer verslaggevers
Kralendijk/Willemstad - Bopec, Bonaire Petroleum Company van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, zwijgt in alle talen en reageert niet op het bericht dat er een onmenselijke situatie zou heersen aan boord van de olietanker Terepaima die al vele maanden - nu bijna een jaar - aan de Bopec-pier ligt.
Als het Antilliaans Dagblad Bopec verzoekt om een toelichting op het artikel gisteren in de Èxtra van Bonaire komt er geen enkele reactie. Door de woordvoerder van de Isla-raffinaderij op Curaçao, eveneens geëxploiteerd door PdVSA, wordt verwezen naar Ethward Manuel. Laatstgenoemde is echter onbereikbaar. Hij leest de WhatsAppboodschappen wel, maar daar blijft het ook bij.
Volgens de Èxtra arriveerde de Terepaima begin 2018 bij Bopec op Bonaire. Maar al vóór die tijd lag en voer het tankerschip geruime tijd voor de Bonairiaanse kust in verband met de financiële problemen bij Petróleos de Venezuela. Omdat op een bepaald moment de brandstof dreigde op te raken, werd aangemeerd bij Bopec.
Vlak daarop volgde beslag in het kader van de miljardenschuldenclaim van het Amerikaanse ConocoPhillips op PdVSA. Toen dit werd opgelost door middel van een internationale betalingsregeling volgde echter een nieuw probleem: het schip werd door de autoriteiten op het eiland aan de ketting gelegd omdat er sprake zou zijn van ernstige technische mankementen. De Nederlandse inspecteurs van Port State Control verboden de Terepaima weg te varen.
Onder andere zouden de radio-installaties en het brandblussysteem niet in orde zijn. De Èxtra op Bonaire weet te melden dat technici vanuit Curaçao zijn overgevlogen om de tekortkomingen te verhelpen. Dit kan nog eens zo’n maand duren.
Intussen is er een gespannen en volgens de Papiamentstalige krant inhumane situatie ontstaan aan boord. De nog overgebleven bemanning bestaat uit circa vijftien man. Tien zouden al eerder hebben gekozen voor terugkeer naar Venezuela, waar de sociaalmaatschappelijke omstandigheden overigens slecht zijn. Maar op het schip lopen de spanningen soms hoog op.
Dat de Terepaima aan de steiger van Bopec ligt betekent niet dat het vaartuig in de weg ligt. Er is als gevolg van de diepe crisis in Venezuela en rond PdVSA nauwelijks tankerverkeer. Het maritieme trackingsysteem op internet bevestigt dat het bij de ingang naar het Gotomeer op Bonaire, waar Bopec is gevestigd, erg stil is. Alleen de 228 meter lange in 2011 gebouwde onder Venezolaanse vlag varende Terepaima ligt er.
Bopec op Bonaire, integraal onderdeel van de Nederlandse staat, is eigendom van PdVSA. Op buureiland Curaçao zijn de Isla-raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai via overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) eigendom van het autonome Land Curaçao en huurt/exploiteert PdVSA beide faciliteiten.