BES

Van onze correspondent
Kralendijk - Een delegatie van Defensie heeft onlangs een werkbezoek gebracht aan Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB). Het bezoek stond in het teken van het versterken van de samenwerking en het verbeteren van de gezamenlijke respons tijdens mogelijke rampen en crisissituaties. Ook zijn Saba en Statia bezocht.

BESDefensieTijdens een rondleiding door de waterproductie-installatie van WEB kregen de vertegenwoordigers van Defensie de kans om in gesprek te gaan met de waterprofessionals van het eiland. Gedurende deze uitwisseling zijn de operationele processen en noodprocedures van het waterbedrijf toegelicht, met als doel om de kennis en voorbereiding van Defensie op noodsituaties op Bonaire verder te vergroten. Aansluitend op het bezoek aan de faciliteiten bracht een delegatie van WEB een tegenbezoek aan Zr.Ms. Pelikaan. Op het marineschip kregen de medewerkers een rondleiding langs diverse faciliteiten, waaronder een kleine omgekeerde-osmose-installatie voor drinkwaterproductie. Deze installatie heeft een capaciteit die voldoende is om in de basisbehoeften van de bemanning te voorzien en kan tevens bijdragen aan noodhulp bij rampen.
Tijdens de rondleiding werd uitvoerig besproken hoe Zr.Ms. Pelikaan kan assisteren bij crisissituaties, en welke specifieke vormen van bijstand Defensie kan bieden. ,,Het werkbezoek onderstreept de gezamenlijke inspanningen van Defensie en WEB om de veiligheid en continuïteit van de water- en energievoorziening op het eiland te waarborgen. Door intensieve samenwerking en gedegen voorbereiding streven beide partijen naar een effectieve en goed gecoördineerde respons in geval van rampen of crisissituaties”, aldus de overheid.
Afgelopen vrijdag arriveerden vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie, waaronder secretaris-generaal Maarten Schurink, commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs en commandant der zeestrijdkrachten in het Caribisch gebied, commandant Walter Hansen, op Saba voor een beleefdheidsbezoek. Bij hun aankomst met een schip van de Nederlands-Caribische kustwacht werden ze begroet door gezaghebber Jonathan Johnson.
De groep voerde discussies over verschillende onderwerpen zoals grenscontrole en het handhaven van de veiligheid in het Caribisch gebied op zee en op het land en hulpverlening in geval van natuurrampen. Verder is de algemene versterking van de samenwerking tussen het ministerie, zijn militairen en het Openbaar Lichaam Saba verkend. Zaterdag ging de delegatie naar Sint Eustatius om daar dezelfde onderwerpen te bespreken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.