BES

Van onze correspondent

Kralendijk - De bijzondere omstandigheden als gevolg van de coronacrisis geven aanleiding voor tijdelijke verlenging van de versoepelingen van verschillende fiscale regelingen.

besbelastingDeze versoepelingen gelden tot 1 oktober 2020 voor alle drie de eilanden van CN. Het gaat om uitstel van betaling van belastingschulden, verlaging van de invorderingsrente, het kwijtschelden van verzuimboeten en een soepeler opstelling wanneer het gaat om een verklaring omtrent betaalgedrag.

Ondernemers die tijdelijk in de liquiditeitsproblemen zijn gekomen vanwege de coronacrisis, konden al uitstel van betaling aanvragen. Vanwege de aanhoudende impact van de maatregelen rond het coronavirus, wordt deze regeling nu dus verlengd. Het percentage van de invorderingsrente is momenteel 6 procent. Invorderingsrente moet betaald worden wanneer een schuld aan de belastingdienst niet direct betaald wordt. Deze wordt verlaagd naar een percentage van nul procent. Dit geldt slechts voor degenen die hierom hebben verzocht en in aanmerking zijn gekomen voor bijzonder uitstel van betaling.

Voor verklaringen omtrent betaalgedrag geldt dat openstaande schulden voor de loonbelasting (LB) van naheffingsaanslagen, die gedurende de uitstelperiode zijn opgelegd, geen negatieve effecten zullen hebben voor het verkrijgen van deze verklaring. Een dergelijke verklaring is onder meer noodzakelijk voor het aanvragen van vergunningen Verzuimboeten voor betalingsverzuimen die in de periode van 12 maart 2020 tot aan de datum waarop het uitstel van betaling geldt zijn opgelegd, worden ambtshalve vernietigd. Dit geldt voor alle belastingmiddelen waarvoor de tijdelijke bijzondere uitstelregeling van dit besluit geldt.

Voor de gebruikelijkloonregeling geldt dat, onder bepaalde voorwaarden, het gebruikelijk loon voor het jaar 2020 gelijk mag zijn aan de commerciële winst (maar nooit negatief). Als het feitelijk betaalde loon hoger is moet dat bedrag uiteraard worden gevolgd. De gebruikelijkloonregeling is het salaris dat een directeur-aandeelhouder van een bv of een nv minimaal voor zichzelf moet opvoeren.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).