Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De luchthaven Reina Beatrix beschikt bij de nieuwe Amerikaanse vertrekhal ook over een nieuw bagage-afhandelingssysteem. Op dit moment wordt het systeem getest. Aruba is straks het tweede land ter wereld met een dergelijk modern afhandelingssysteem. Per uur kunnen 2.000 stuks bagage worden verwerkt.

F21 bagage 1Aruba Airport Authority (AAA) heeft meer details gegeven over het project, dat deel uitmaakt van uitbreidingsproject Gateway 2030. ,,We liggen op koers met verbeteringen die de reiservaring van passagiers gaan veranderen. De operationele efficiëntie zal een stuk beter worden. Aruba blijft groeien als toeristische bestemming en de luchthaven zorgt ervoor dat bezoekers zich op een gemakkelijke manier welkom voelen.”

Fase 1A in Gateway 2030 bestaat uit de nieuwe Amerikaanse incheckhal, bagagehal en kantoren van luchtvaartmaatschappijen. Passagiers die de incheckhal betreden, ervaren straks ruimte en een milieuvriendelijke omgeving. Zelfbedieningsopties zorgen dat mensen sneller kunnen inchecken. In de incheckhal hangt kunst van de Arubaanse kunstenaar Armando Goedgedrag, die bekend staat om zijn natuurfoto’s. Het maakt deel uit van de gedachte dat de luchthaven de Arubaanse identiteit wil uitstralen.

F21 bagage 2Een hoogtepunt, stelt AAA, is het bagageafhandelingssysteem. In het systeem is een veiligheidscontrole ingebouwd, maar het voordeel voor passagiers is dat ze hun bagage niet hoeven op te halen en opnieuw hoeven te laten controleren wanneer ze naar de VS reizen. De reistijd wordt daardoor aanzienlijk verkort. Volgens Gilbert Rafael, chief Development & Technology Officer bij AAA, is het nieuwe bagagesysteem vrij uniek. ,,Aruba wordt het tweede land ter wereld met een dergelijk modern bagageafhandelingssysteem. Bij de lancering van dit systeem zullen drie controlepunten voor de passagiersverwerking worden geëlimineerd.”

Directeur Joost Meijs, die nog enkele dagen in functie is, geeft aan dat met dit project een investering gemoeid is van 140 miljoen dollar. ,,De bouw is gedaan door lokale aannemers, die binnen het toegewezen budget zijn gebleven.” Het gebouw is volgens Meijs ook nog het eerste gebouw op Aruba dat voldoet aan de Leed Gold eisen. ,,Leed-certificering staat voor gezonde, zeer efficiënte en kostenbesparende groene gebouwen, met voordelen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. We kunnen met gemak zeggen dat dit het meest duurzame gebouw op Aruba is.”

De luchthaven is nu bezig om het nieuwe bagageafhandelingssysteem te testen. Dat gaat een paar maanden duren. De planning is dat de vertrekhal en de bijbehorende faciliteiten begin 2025 kunnen worden onthuld.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.